Kişiye saldırı dili, ırkı, milleti, rengi, cinsiyeti, engelliliği, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini veya mezhebi nedeniyle işlenmiş suçun karşılığı ceza artırılacak. “İ..e, kızılbaş, pis Türk, hırsız çingene, pis gavur, Ermeni dölü, Yezid, yobaz, zenci, ateist, kör Rıza” gibi ifadelerin “nefret ve hakaret saiki”yle söylenmesi halinde cezası artacak.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı demokratikleşme paketiyle; nefret, ayrımcılık, yaşam tarzına müdahale gibi suçlar ilk kez Türk Ceza Kanunu’na giriyor.
YENİ İÇTİHATLAR
Habertürk gazetesinin haberine göre TCK’nın “Hakaret” suçunu düzenleyen 125. maddesine göre hakaret; kişinin dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı yapılırsa cezası artırılıyor ve 1 yıl ile 2 yıl arasında hapisle yargılanıyor. Yeni düzenlemeyle bu suçun “nefret saikiyle” işlenmesi durumunda cezası daha da artacak. Diğer suçlarda da benzer uygulamalar olacak. Hukukçular, nefret suçunun TCK’ya ilk kez girdiğine dikkat çekiyor. Türk hukukunda bu konuda içtihat olmadığı için yeni kararlarla içtihat oluşacağı ifade ediliyor.
SİYASİLERE YUMRUK
Siyasilere yapılan saldırılar da nefret suçu kapsamına girecek. Örneğin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a Hacıbektaş’ta, DTK eş Başkanı Ahmet Türk’e Samsun’da yapılan yumruklu saldırılardaki yaralama eylemi nefret suçu kapsamında değerlendirilip cezası artırılabilecek. Türk’e yapılan yumruklu saldırıda mahkeme 11 ay 20 gün hapis cezası vermiş, ceza paraya çevrilmişti. Bozdağ’a yumruk atan kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
CİNSİYET VE ENGEL
Kişinin cinsiyeti ve engelinden dolayı da nefret güdüsüyle suç işlenirse cezası artırılacak. Engelli bir kişiye, engeli nedeniyle aşağılayıcı ifadeler kullanmak suç sayılacak. Örneğin, “Kör Rıza, topal Ahmet’ gibi ifadeler nefret içeren duyguyla söylenirse ve delillendirilirse bu kapsamda değerlendirilecek.
YAŞAM TARZI
Ayrımcılıkla daha etkin mücadele için ceza miktarları artırılırken yaşam tarzına saygı da Türk Ceza Kanunu’nu ile ilk kez güvence altına alınıyor. Bu kapsamda, dini inancın gereğinin yerine getirilmesinin engellenmesi TCK kapsamında cezalandırılacak. Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, bir kimsenin inanç, düşünce veya kanaatlerinden kaynaklanan yaşam tarzına ilişkin tercihlerine müdahale edenlere ya da bunları değiştirmeye zorlayanlara 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek.
BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI
Ayrımcılık ve yaşam tarzına müdahalede kişinin kılık kıyafetine engel koyma da suç kapsamına girecek. Başörtüsü, poşu veya diğer kıyafetleri giyenlere saygısızlık, ayrımcılık veya yaşam tarzına saygı suçları kapsamına girebilecek. Üniversitelerde veya kamuda başörtülüleri engelleme girişiminde bulunanların bu madde kapsamında cezalandırılabileceği belirtiliyor. Ege Üniversitesi’nde başörtülü öğrencileri fişleyen ve okula girmesine izin vermeyen Profesöre eğitim ve öğrenim hakkını engellemekten ceza verilmişti. Benzer bir suçun işlenmesi durumunda sözkonusu kişiye ayrıca ayrımcılık ve yaşam tarzına saygı göstermemek suçlarından da ceza kesilebilecek.