DOLAR

35,1861$% -0.16

EURO

36,6636% -0.19

STERLİN

44,1801£% -0.16

GRAM ALTIN

2.961,91%-0,01

ONS

2.622,04%0,23

BİST100

9.916,22%2,52

a

BUNUN ADI ‘PARAYLA İBADET’!

Taksiyarhis’te ayine izin çıkmayınca CHP’li Erdemir, Bakanlığa kiliseler listesini sordu. Bakanlık müze olan sadece dokuz kilisede ayine izin verdiklerini açıkladı.

 Ayin yapılacak kiliseler kataloğunda yer almadığı gerekçesiyle Ayvalık’taki Taksiyarhis Kilisesi’nde ayine izin verilmemesi üzerine CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na katalogda yer alan kiliseleri sordu. 

Taraf’tan Sümeyra Tansel’in haberine göre, Bakanlık Erdemir’e verdiği cevapta müze olarak kullanılan ya da boş olarak muhafaza edilen dokuz kilisede ibadet edilebileceğini söyledi. İbadet için izin verilen kiliselerin hangi kriterlere göre belirlendiği ise açıklanmadı. Devlet söz konusu listede yer almadığı için 2012’de Sinop’taki kilisede ayine izin vermedi. Yine aynı gerekçeyle 2013’te de Ayvalık’taki kilisede Rumlara ayin izni çıkmadı. Azınlık temsilcisi Laki Vingas, “İbadet edilecek kiliseler listesi hazırlanıyorsa bu liste bizimle diyaloğa geçilerek hazırlanmalıydı” dedi. Vingas ayrıca müzeleştirilmiş kiliselerde ayinden önce vatandaşlardan müze ziyaret parası alınmasının da kendilerini üzdüğünü söyledi.

KATALOGTA OLMADIĞI İÇİN REDDEDİLDİ
Rum Patrikhanesi, müzeye dönüştürülmüş Ayvalık’taki Taksiyarhis Kilisesi’nde 29 Eylül’de ayin düzenlemek istedi. Patrikhane ayine izin verilmesi için 15 Nisan’da Balıkesir Valiliği’ne başvurdu. Valilik konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’na iletti. Rum Cemaati’nin altı aydır beklediği cevap, ayine son üç gün kala geldi ve Bakanlık ayine izin vermedi. Ret cevabında gerekçe olarak “Ayin yapılacak kiliseler kataloğunda Tarksiyarhis’in görünmediği” söylendi. CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na yazı yazarak katalogta hangi kiliselerin bulunduğunu ve bu kiliselerin hangi kriterlere göre belirlendiğini sordu.

LİSTEDE DOKUZ KİLİSE VAR
Bakanlık’tan gelen cevabi yazıda halihazırda müze olarak kullanılan ya da boş olarak muhafaza edilen kiliselerden ayin yapılmasına izin verilen dokuz kilise sıralanarak şöyle denildi:

“Bakanlığımız denetiminde müze ve örenyeri niteliğinde olan İzmir ili Selçuk İlçesi’ndeki St. Jean Anıt Müzesi, Antakya’daki St. Pierre Anıt Müzesi, Antalya ili Demre Beldesindeki Noel Baba Müzesi (St. Nikola Kilisesi), Mersin ili Tarsus İlçesindeki St. Paul Anıt Müzesi, Isparta İli Yalvaç İlçesi Antiocheia örenyerindeki St. Paul Kilise kalıntılarının bulunduğu alan, Manisa ilindeki Sardes Örenyeri ile Denizli ili Laodikya örenyerindeki kilise kalıntılarının bulunduğu alanlar ile 2010 yılından itibaren yılda bir kez olmak üzere Van Akdamar Anıt Müzesi ve Trabzon Sümela Manastır’ında ayin, dua, dini içerikli sempozyum vb. gibi etkinlikler, ilgili Valiliklerden önceden izin alınması kaydıyla mümkün olabilmektedir.”

İBADET GÜNÜ ÜCRET İSTENMESİN
Azınlık Temsilcisi Laki Vingas, listeden haberleri olmadığını belirterek şunları söyledi; 

“Siyasal olaylar sonucu bulundukları yeri terk etmek zorunda kalmış insanların torunları, dedelerinin bir zamanlar yaşadığı yerlerde ibadet etmek istiyor. Bu bir haktır ve engellenmemelidir. İbadet edilecek kiliseler listesi hazırlanıyorsa ilgili dini kurumlarla diyaloğa geçilerek hazırlanmalı. Bunun için ortak bir platform oluşturulmalı. Azınlıkların fikirleri alınmalı.” 

Vingas, müzeye dönüştürülen kiliselerde ayinden önce müze ücretinin talep edilmesine de değinerek “Kaç lira alındığı önemli değil ama o insanlar oraya ibadet için geliyor. İbadete, dine saygının gereği o güne mahsus ücret istenmesin” dedi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

“KÜRT MESELESİNDE ÇÖZÜM KURAN’DADIR…“

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.