Havadan inceleme yapan ormancılar en güzel çam ormanlarının bulunduğu alanı görünce kahroldu, Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, “Büyük bir afet yaşadık. Eğer bu yangın mayıs ayında değil ağustos ayında çıksaydı Spil dağı diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdıö dedi. Yanan alan 200 hektar olarak açıklandı.
Dün öğle den sonra şiddetli lodosla birlikte Sabuncubeli’nde başlayan yangın nemin de düşük olması nedeniyle biranda yayıldı. Şiddetli rüzgarda ilk saatlerde hava araçları da müdahale edemeyince yangın kontrolden çıktı. Akşam saatlerinde rüzgarın hızını kaybetmesiyle helikopter ve uçaklar müdahale etti ve yangın kontrol altına alındı. Ormancılar sabaha kadar bölgede soğutma çalışmalarını davam etti. İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın da bir helikopterle havadan inceleme yapıp, bilgilerini paylaştı. Yangında bir felaketten dönüldüğünü söyleyen Aydın meteorolojinin kendilerini bir gün önce kötü hava koşulları nedeniyle uyardığını hatırlattı “Rüzgar saatte 85 kilometre hızla esiyordu. Sıcaklık 35 derece, nem ise tehlike sınırının çok daha altında yüzde 12’ye düştü. Hemen ekipleri tehlikeli bölgelerde konuşlandırdık. Yangın sırasında rüzgar bir hortum gibiydi. Manisa bölgesinde geçen yıl en son yangın 29 Ekim’de yaşamıştık. Yine 29 Mayıs’ta başladı. 29 tarihi Manisa’ya uğurlu gelmiyor. Saat 13.55’de Alo 177 hattına ihbar geldi. Zaten bekliyorduk. Çeşme’den Şelçuk’a kadar 10’a yakın yangın çıktı. Bunlara müdahale edip söndürdük. Ardından Manisa yangını başladı. Şiddetli rüzgar nedeniyle uçak ve helikopterlere su atamadı. Aydın Denizli, Uşak’tan arazözler yardıma geldi. Daha sonra 4 helikopter 1 uçak 1 keşif uçağıyla müdahale ettik. Yıllaca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapmış tecrübeli pilotlar bile helikopterleri şiddetli rüzgar nedeniyle zor havada tuttular. Karadan da arkadaşlarımız yangını söndürmek için canla başla çalıştı. Daha sonra yangın Manisa İzmir yoluna yayıldı. Bu bölgede siteler, yaylalar çiftlik evleri ve hayvanlar vardı. Evleri boşalttık. Böyle bir afette can kaybı olmadan yangını söndürmek bir başarıö dedi.
Aydın vatandaşları ateş konusunda uyararak, “Ateşle bahçe, tarla temizliği piknik yapmasınlar. Bu yıl bilim adamlarının daha sıcak bir yaz uyarısı var. Eğer bu yangın mayıs ayında değil Ağustos ayında çıksaydı Spil dağı ormanları diye bir şey kalmaz, yangın İzmir’e ulaşırdı. Yangındaki başarımızla binlerce hektarın kül olmasının önüne geçtik. Yanan orman 1960 yıllarda kurulmuş. Yeniden bu bölgelere yangına dayanıklı ağaçlar dikeceğizö dedi.
Dün yangından etkilenen alanın 300 hektar olduğu açıklanırken Bölge Müdürü Aydın, bugünkü tespitlere göre yanan alanın 200 hektar olduğunu, içinde zirai araziler ve meyve bahçeleri da bulunduğunu bildirdi. Aydın, “Jandarma yangınla ilgili soruşturmayı sürdürüyor. Fakat çıkış noktası olarak Karakoca Köyü’nde kiraz bahçesinden başladığı görülüyorö dedi.
İŞLENMİŞ ARAZİLER MEYVE AĞAÇLARINI KURTARDI
İzmir ile Manisa arasındaki Sabuncubeli Mevkii’nde çıkan yangının tamamen kontrol altına alınması ardından, geriye yanmış 50 yıllık çam ağaçları, evler, kaplumbağa gibi yabani hayvanlar kaldı. Bu arada çam ağaçlarını yutan alevlerin, bahar mevsiminden dolayı tarlaların yeni sürülmüş olmasından ve henüz toprağın yaş olmasından dolayı meyve ağaçlarına fazla zarar veremediği belirtildi. Bu nedenden dolayı meyve bahçelerindeki zarar, ormanlık alanlara göre daha az düzeyde kaldı.
Bunun yanı sıra yangında evleri ve tarlaları hasar gören vatandaşlar da, devletten en kısa sürede kendilerine yardım gelmesini beklediklerini, zararların karşılanmasını istediklerini söyledi.