DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

“İBRAHİM PEYGAMBER ATEŞE ATILMADI, URFA’YI TERKETTİ“

Şanlıurfa'da bulunan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen Balıklıgöl her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayadursun İlahiyatçı İhsan Eliaçık hoca, "Hz. İbrahim ateşe atılmamıştır, ateşe atılmak istenmiştir. O da bu durumda Urfa'yı terk etmiştir" dedi.

 Avrupa’da konferanslar dizisine devam eden Eliaçık hoca, İbrahim Peygamberin ateşe atıldığı iddiasının doğruyu yansıtmadığını belirterek, ” Hz. İbrahim ateşe atılmamıştır, ateşe atılmak istenmiştir. O da bu durumda Urfa’yı terk etmiştir. Çünkü o, cehalet ve önyargı putlarını baltasıyla yıkmak istemiştir. İbrahim a.s. bıkmadan usanmadan Tevhid’i anlatmıştır, adaletsizliği anlatmıştır, tekelciliğin zararlarını anlatmıştır, tefeci bezirgânlarla mücadele etmiştir. Anlatmanın fayda vermediği yerde baltasını devreye sokmuştur” dedi.

“KISSALARI DOĞRU ANLAMAK LAZIM…”

Kuran’daki tüm kıssaların farklı açılımları ifade ettiğini vurgulayan Eliaçık hoca, ” Nuh kıssası, Ortadoğu’da meydana gelen sel baskınından bahseder. Fiziki olarak bu böyledir, sembolik anlatılışı şöyle olmalıdır; bu kıssa bireysel alt üst oluşu anlatıyor olmalı, sosyolojik alt üst oluşu anlatıyor olmalı. Bir devrimle kokuşmuşlukların atılmış olduğu anlatılıyor olmalı. Gemiye binenlerin Nuh’a inananların kurtulmuş olduğunu anlatıyor olmalı. Yoksa kuru bir hikâyeden öte geçemez. İsa’nın ölüleri diriltmesi de aynı mantıkla yorumlanmalıdır. Yerlerde sürünen halkın dirilmesi olarak anlaşılmalıdır. Allah’ın topluma ruh gibi üflendiği zaman toplum canlanır, dirilir. Anlatılmak istenen bu olmalıdır. Yunus peygamber balığın karnına girmemiştir. Hapse atılmıştır. Adadaki bir hapishanedir bu. Balık su tanrısı Enki’nin sembolüdür. Amerikalılar geldiler Irak’taki müzeleri boşalttılar gittiler, arkeolojik delillerin hepsini götürdüler. Dolayısıyla deliller yok edildi. İlahiyatçı arkadaşlarımız da zahmet edip müzeleri dolaşmıyorlar, arkeolojik araştırma yapmıyorlar. Oturdukları yerden tefsir yazıyorlar. Peygamberimiz Taif deneyiminden sonra, Mekke’yi terk etmeye hazırlandığı sırada Yunus’un kıssası nazil olmuştur. Bunun bir anlamı olmalıdır. Neden Taif dönüşü nazil oluyor Yunus kıssası? Peygamber’e sabretmesi söyleniyor. ‘Eğer sıkıntıya göğüs germezsen Yunus gibi olursun’ denilmek isteniyor, sabrın sonunda Yunus gibi büyük kitlelere ulaşacağından bahsediliyor. Moral veriliyor Hz. Muhammed’e” diye konuştu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BUGÜN’DEN ÇOK SERT AÇIKLAMA!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.