Son bir kaç gündür devam eden ve Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in de katıldığı toplantılardan uzlaşma çıkmadı. Türk Eczacıları Birliği, vatandaşların hastanede yaptırdığı muayenelerden sonra alınan katkı payının eczacıların tahsil etmesini istemiyor.
Eczacıların protokolde değiştirilmesini istediği bir başka konu da iskonto. İlaç firmalarının SGK’ya yapmaları gereken iskontoyu yapmadıkları için eczacılar bu iskontoyu taşımak istemediklerini de belirtiyor.
192 ilaçta sorunun çözülemediğini belirten eczacılar, SGK’nın kasım ayında başlattığı yeni uygulamadan sonra eczane raflarında oluşan zararı da firmaların ödemesini talep ediyor.
ECZACILAR NE İSTİYOR?
İstanbul Eczacı Odası’ndan yapılan açıklamada, yaşanan sıkıntılara dikkat çekilerek, küçük ve orta ölçekli eczanelerde gelir/gider dengesizliğinin arttırıldığı ve bunun iflas sürecini hızlandırıldığı belirtildi.
Eczacıların talepleri sıralanan açıklamada, “Eczacı kârlılığı; ticari iskontonun kalkışı, fiyat düşüşü ve kamu kurum iskontosu artışı gibi nedenlerle uğradığımız zararı karşılayacak oranda arttırılmalıdır. Reçete/kutu başına, kademeli bir meslek hakkı uygulanmalıdır. Eczacı kârlılığını düşüren mevcut kamu fiyatlandırma sistemi değişmeli, sanayinin indirimleri, eczane üzerinden değil, doğrudan kamuya aktaracağı şeffaf bir geri ödeme yöntemi uygulanmalıdır. İlaç sanayinin, krizin faturasını eczacıya yükleyerek ticari iskontoları yok etmesi asla kabul edilemez. Yaratılan fiili duruma son verilmeli, ticari iskontolar yeniden düzenlenmelidir. 6197 sayılı yasa taslağı, eczacı meslek örgütlerinin talepleri doğrultusunda düzenlenerek bir an önce yasalaşmalıdır.” denildi.