35,4300$% 0.27
36,5337€% 0.09
43,6425£% 0.27
3.055,55%0,77
2.681,68%0,48
10.020,11%0,19
Bergama Belediye Başkanlığı,19, 20 ve 21’inci dönem İzmir milletvekilliği ile Sağlık ve Devlet Bakanlıkları yapan değerli siyasetçi dostum Rıfat Serdaroğlu aradı ve şöyle bir ihbarda bulundu.
“Orhan Bey sizin YSK’ye güvenmediğiniz yazınızı okudum. Çok haklısınız ben de güvenmiyorum. YSK seçim takvimine göre bugün (31 Ocak 2019) seçmen listeleri kesinleşti. Bu listelerin hemen seçime katılan partilere verilmesi lazım seçim güvenliği için. Siz gazeteci olarak çabuk araştırırsınız. Acaba verildi mi?”
Hemen Yüksek Seçim Kurulu (YSK), resmi web sitesinden kontrol ettim ve gördüm ki seçmen kütüklerinin kesinleşme tarihi 31 Ocak 2019 olarak seçim takviminde yer alıyor.
Peki, partilere verdi mi?
CHP ve İYİ Parti yetkililerine sordum.
CHP’nin seçim işlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun’u o gün saat 12.00 gibi aradım ve sordum:
– YSK bugün yani 31 Mart itibarı ile listeleri kesinleştirdi. Size geldi mi, ya da mesai saati bitimine kadar gelirse bana haber verir misiniz?
Torun, “Araştırayım size bilgi vereyim” dedi.
Sanırım araştırması devam ediyor ki henüz dönüş yapıp bilgi vermedi.
İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı’yı da ayni gün ayni saatte arayarak ayni soruyu sordum.
3-5 Dakika sonra İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi ve Seçim Koordinasyonundan Sorumlu Başkan Yardımcısı Burcu Akçaru cep telefonumdan aradı.
YSK resmi web sitesindeki takvimi incelediğimi ve hangi gün teslim edileceğinin yer almadığını bundan da şüphelendiğimi söyledim.
Burcu Akçaru, “YSK’daki görevli İYİ Parti temsilcisi ile konuşayım, ben de tekrar TSK resmi seçim takvimini inceleyeyim ve size daha net ve kesin bilgi vereyim” dedi.
Yaklaşık bir saat sonra tekrar arayan Akçaru, “Orhan Bey İYİ Partinin YSK temsilcisi kurulda sizin sorunuzu sordu. Ölüler ve tutuklular listeden çıkartıldıktan sonra belirlenecekmiş seçmen listelerinin partilere teslim zamanı. Ben sizin mail adresinize de bilgi notu gönderiyorum” dedi.
İYİ Parti Seçim Koordinasyonundan Sorumlu Başkan Yardımcısı Burcu Akçaru’dan gelen bilgi notu:
“Seçim takviminde kesinleşme sonrası paylaşım tarihleri belirtilmediğinden, YSK’da temsilci avukatlarımız, bunun takibini de hassasiyetle yapmaktadır. Süreç anlık olarak takip edilecektir.”
Bu arada seçmen listeleri 31 Ocak itibarıyla kesinleştiği için artık partilerin itiraz imkanı kalmadı.
***
Değerli okurlarım, bu gelişmeleri YSK açısından şu şaibeler ve sorunlar için yazdım.
1) 23 Ocak 24 Ocak tarihlerinde sadece 33 saat itiraz süresi verilen sandık bölge listelerinin partiler tarafından sağlıklı incelenmesi engellendi.
2) Bu listeler bütün haline sadece değişiklikler ile verildi ki gelen seçmen var, giden seçmen yoktu.
3) 31 Ocak’ta kesinleşen seçmen listeleri AKP dışındaki siyasi partilere verilmedi.
4) YSK, “ölüler ve tutuklular da düşülecek” gerekçesi ile 31 Ocak’ta kesinleşen seçmen listelerini partilere vermedi ki bu işlemin 31 Ocak’tan önce yapılması
gerekirdi.
5) Eskiden İçişleri Bakanı, Adalet Bakanı ve Ulaştırma bakanları istifa eder yerlerine tarafsız bakan atanırdı. 16 Nisan anayasa değişikliği ile bu hüküm kaldırıldı.
6) YSK’da olan seçmen listeleri Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun dolayısıyla AKP’nin elinde.
7) Bu tarafsızlık işte böyle diğer siyasi partilerin aleyhine dönüştürüldü ki ilk uygulaması da 24 Haziran milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçiminde yapıldı.
8) Yani bu 3 önemli bakanının bırakın siyasette taraf olmasını atanmış bakan olmaları da ne demek istediğimi ortaya koyar.
“YSK’lı Güven, sıfır güven” başlığı ile geçenlerde yazdım ki bu güvensizliğim giderek artan şekilde sürüyor.
Bakın Rıfat Serdaroğlu dün web sitesinden yayınlanan yazısında hangi vurguları yaptı:
“Seçmen sandığa nasıl götürülür, seçim günü öğlene kadar oy kullanmamış seçmenler nasıl aranır, nasıl ikna edilir, nasıl sandığa taşınır bilen ve gençliğinde bunu yapan Genel Başkan var mı?
Sayım sırasında neler yapılır, nasıl itiraz edilir, tutanaklar nasıl toplanır, sandıklar nasıl korunur, bilen ve bunları yaşayan Genel Başkan var mı?
Olmaz mı? Bir tane var. Recep Tayyip Erdoğan!
Genel Başkanlar arasında “Sandık Oyunlarını” en iyi bilen Erdoğan’dır.
Diğerleri bilmez ve yapılabilecek hilelerden de haberleri olamaz, kendilerini uyaranları da dinlemezler.
24 Haziran 2018 Seçimlerinde, YSK “Seçmen Kütüklerinin Kesinleştirilmesi” ve Siyasi Partilere verilmesi şartına uymadı. Listeleri tam 12 gün sonra Siyasi Partilere verdi…
Bu 12 günde ne yapıldı?
Hangi bölgelere seçmen kaydırmaları yapılacak, hangi bölgelerde devlet gücü kullanılarak önceden hazırlanmış sandıklar doldurulacak, bunlar belirlendi yapıldı ve “Seçmen Kütükleri” böylece verildi.
Kendi hazırladığı “seçim takvimini” uygulamayan YSK için ne diyeceğiz?
YSK Üyesi Yüksek Hakimlerin görev sürelerinin AKP tarafından 1 yıl daha uzatılmasındaki sebebi şimdi anladınız mı?”
İlahi Serdaroğlu, 16 Nisan’dan Türkiye’nin rejimini değiştirecek referandumda mühürsüz oyları yasasını çiğneyerek geçerli sayan YSK’nın seçim takvimine uymamasının lafı mı olur…
Vicdan, cüzdan ve Erdoğan yazımı boşuna mı yazdım Allahaşkına?
Tunç Soyer’in babası ve Makedonyalı Mansur Yavaş
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.