DOLAR

35,2980$% 0.19

EURO

36,7642% 0.17

STERLİN

44,2885£% 0.17

GRAM ALTIN

2.979,92%0,58

ONS

2.625,29%0,34

BİST100

9.916,22%2,52

a

KORKUTAN SENARYO!

ULUSLARARASI İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre, Türkiye'nin çoğu bölgesinde kuraklık 10 kattan fazla artacak.

 Türkiye genelinde yağış oranlarının ciddi bir düşüş yaşamasından dolayı HES ve baraj gibi su kaynaklı elektrik santrallerinin de bu durumdan olumsuz etkileniyor olması, HES ve barajlara yönelik uyarıları yeniden akıllara getirdi. Kars-Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti üzerinde yapılması planlanan Tuzluca Barajı ve HES’in 252 kuş türünü barındıran Doğu Anadolu’daki en zengin kuş cennetini ve bölgedeki ekosistemi yok edeceğinden dolayı projenin uygulanmaktan vazgeçilmesi için mücadele veren KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, iklim değişikliği ve küresel ısınma yüzünden Türkiye’nin giderek artan büyük bir kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. 

Baraj ve nehirlerdeki su miktarının son yılların en düşük seviyesini yaşadığı ve büyük kuraklık endişesi oluştuğuna dikkat çeken Doç. Dr. Şekercioğlu, “Güneş, rüzgar, jeotermal gibi HES dışı sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılması lazımdı. Sektör temsilcilerinin de değindiği gibi, geçmişte HES dışı yenilenebilir enerji yatırımlarının daha çok önünün açılması gerekirdi. 2007’den beri rüzgâr ve güneş enerjisiyle ilgili müracaatlar hala bekletiliyor. Zamanında lisans verilip önlerinin açılması lazımdı” dedi.

Her akarsuya HES yapma saplantısı yüzünden, sürdürülebilir enerji kredilerinin hemen hepsinin HES’lere verilip güneş ve rüzgar projelerinin gözardı edildiğini aktaran Doç. Dr. Şekercioğlu, “Şimdi kuraklık nedeniyle tam tersine elektriksiz kaldık. İşin kötüsü küresel ısınma nedeniyle kuraklıkların sıklığı Türkiye’nin çoğu bölgesinde 10 kattan fazla artacak. Yani her 100 yılda bir gerçekleşen aşırı kuraklık, 10 yıldan birden daha sık gerçekleşecek. Binlerce bilim insanının oluşturduğu IPCC’nin ortaklaşa yazdığı rapor bunu vurguluyor” diye konuştu.

2020 VE 2070 KURAKLIK SENARYOLARI

Bu bölgelere ilişkin öngörülen kuraklık haritasını da paylaşan Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Haritada üst kısımda 2020 kuraklık senaryoları, aşağısında ise 2070 yılı senaryoları görülüyor. Türkiye’nin güneş enerjisi ekonomik potansiyeli, hidroelektrik enerji potansiyelinin 2.5 misli ama şu an enerjimizin yüzde 25’i HES’lerden gelirken, sadece yüzde 0.3’ü güneşten elde ediliyor. Yani güneş/hidro oranı, olması gerekenin 200’de biri” dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

BU HAFTA ISLANACAĞIZ!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.