35,4832$% 0.01
36,6195€% 0.05
43,4206£% 0.19
3.065,53%0,41
2.686,62%0,39
9.716,97%0,01
Ziraat Bankası kulüplerin 10 milyar dolar tutarındaki borcunu mali sıkıntı gerekçesi ile yapılandırırken, üreticinin yaşadığı mali sıkıntıyı görmezden gelmesi tepki çekti. Ülkenin farklı bölgelerinde tarım faaliyeti yürüten çiftçiler, zirai krediler için hiçbir kolaylık sağlanmadığını ifade etti.
ÇİFTÇİ DESTEKLENMİYOR
Karadeniz Bölgesi’nde çay üretimi yapan çiftçi Harun Vayiç, “Devletin uyguladığı kota ve randevu sistemi sebebi ile çay çiftçinin elinde kalıyor. O zaman da devreye özel şirketler giriyor ve ellerimizdeki ürünü değerinin altında satın alıyor” dedi. Üretim yapabilmek için kredi kullandığını belirten Vayiç, şöyle konuştu: “Ziraat Bankası’ndan bir sene ödemesiz kredi aldım. Yüzde 5 faizle aldığım krediyi zamanında ödeyemediğimde bankaya iki kat faizle geri ödeme yapmam gerekiyor. Zirai kredi aldığımız için tarlayı teminat gösterdim. Çayı üretiyoruz ama çay satışı söz konusu olduğunda parasını zamanında elde edemiyoruz. Ürettiğimiz çayın parasını vadeli aldığımızdan biriktirmekte ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Kulüplerin borcu yapılandırılırken bizim çektiğimiz krediler için de zamanında ödeme yapılamadığında iki kat faiz uygulamak yerine borç ertelemesinde kolaylık sağlanması gerekir. Tarım gerçeği ortada dururken çiftçiden yana olmak gerekir. Bizim oralarda herkes ya borçlu ya da bir başka çiftçinin kefili…”
TARLALARA İCRA GELDİ
Fatsa’da fındık üretimi yapan Cemil Ceylan da, zirai kredi ile ayakta durduklarını söylerken, “Borcu sürekli devrediyoruz. Borcu zamanında ödeyemediğimiz için borcu faiz artışı ile erteliyoruz. Daima borçluyuz” dedi.
Borcu zamanında ödeme konusunda ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çeken Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kimse borcunu zamanında ödeyemiyor. Herkes borçlu. Tarımdan elde edilen gelir ile borcu zamanında ödemeye çalışan bir çok insan da arada kalan açığı kapatmak için başkalarından borç alıyor. İnsanların başı hacizlerle dertte. Kulüplerin bu kadar büyük borçları için yapılandırma yapılabiliyorsa neden çiftçi için de aynı kolaylık sağlanmıyor?”
ÜRETMEK DE SATMAK DA SIKINTI
Ege Bölgesi’nden Ali Akçapınar ise, “Emekli olduğumdan biriken gelir ile tarım faaliyeti yürütüyorum. 17 dekar bir alanda 4 ortak ile Amasya elması yetiştiriyoruz. Bu sene dolu elmaları vurduğundan büyük bir kayıp yaşadık. Pazarlamada da sıkıntı yaşıyoruz. Elmalarımızı hala satamadık” diye konuştu.
Aman dikkat “şüpheliler” kaçmasın!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.