Tekirdağ ’ın Şarköy İlçesi Uçmakdere Köyü’nden dün paraşütle atlayış yapan TEDOHAVK Başkanı Kadir Aksoy, Marmara Denizi sahil boyunun turuncu renge dönüştüğünü görünce bu anları fotoğrafladı.
Aksoy, Uçmakdere bölgesinden sürekli uçtuğunu belirterek, “İlk defa böyle bir manzara ile karşılaştım. Kameramla kilometrelerce uzunluktaki bu görüntüyü kaydettim. Ne olduğu konusunda bir bilgim yok. Bu durum sahil boyunca devam ediyor” dedi.
BÜYÜKÇEKMECE’DE DE DENİZ TURUNCUYA DÖNDÜ
Büyükçekmece’de de deniz, turuncu renge döndü. Uzmanlar görenleri şaşkınlığa çeviren bu görüntünün denizdeki kirlilik anlamına da geldiğini kaydeden uzmanlar, denizin turuncu yada başka renklere dönüşmesine, denizde yaşayan bazı canlıların ilkbahar ve yaz aylarındaki salgılarının yol açtığını belirtiyorlar. Toksik içerikli bu salgıya ’red tide’ da deniyor. Denizde yaşayan canlıların, alg ve planktonların yılın belirli dönemlerinde fazla üremeleri ve içerdikleri pigmentler ve salgılarının yoğunluğuna göre su, değişik renkler alıyor.
Marmara Denizi’nin Değişen Oşinografik Şartlarının İzlenmezi (MAREM) Projesi lideri Hidrobiyolog Levent Artüz, turuncu görüntünün ’Red Tide’ (Kırmızı gelgit) olarak adlandırılan bir reaksiyon olayı olduğunu ve yılda birkaç kez tekrarladığını ileri sürdü.
RED TİDE (KIRMIZI GELGİT) NEDİR?
Bu biyolojik oluşum, genellikle ilkbahar ayları sonu veya yaz aylarında sıcak sularda görülüyor. Çoğunlukla bazı canlı türlerinin zaman zaman oluşturduğu sürüler tarafından oluşturuluyor. Bu sürüler bulundukları suya kırmızı bir renk veren ve zaman zaman öldürücü bir etkiye de sahip olan toksin salgılıyorlar. Bu toksinlerin yoğunluğuna göre su renk değiştiriyor.