DOLAR

34,1763$% 0.02

EURO

37,2588% 0.2

STERLİN

44,5750£% 0.26

GRAM ALTIN

2.937,33%0,04

ONS

2.673,57%0,01

BİST100

8.956,03%1,08

a
  • Yüzdeyüzhaber
  • Gündem
  • Nobel kazanan Daron Acemoğlu’nun dedesi, ünlü ayakkabı markasının kurucusu çıktı!

Nobel kazanan Daron Acemoğlu’nun dedesi, ünlü ayakkabı markasının kurucusu çıktı!

Ekonomi alanında Nobel Ödülü’ne layık görülen Daron Acemoğlu, bu başarısıyla büyük bir dikkat çekti. Acemoğlu’nun ödülü, Türkiye ve dünya genelinde geniş yankı uyandırırken, ailesi de merak konusu oldu. Özellikle dedesi Togo Acemyan’ın, Türkiye’nin ilk modern ayakkabı fabrikasını kuran ve ünlü TOGO

Daron Acemoğlu, Nobel Ödülü’nü, ekonomi alanındaki çalışmalarıyla kazandı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) görev yapan Acemoğlu, iş arkadaşları James A. Robinson ve Simon Johnson ile birlikte İsveç Merkez Bankası tarafından Alfred Nobel Anısına Ekonomik Bilimlerde Nobel Ödülü’ne layık görüldü. 

Nobel Komitesi, ödül gerekçesini şu şekilde açıkladı: “Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu toplumlar ve nüfusunu kötüye kullanan kurumlar büyüme veya daha iyiye doğru değişim yaratmaz. Ödül sahiplerinin araştırması bunun nedenini anlamamıza yardımcı oluyor.”

Dünya Gazetesi’nden Serdar Aksoy’un haberine göre, Daron Acemoğlu’nun ailesi de Türkiye’de köklü bir geçmişe sahip.

Babası Kevork Acemoğlu, tanınmış bir ticaret avukatı olup YÖN Dergisi çevresinde yer almış bir isim olarak bilinirken, annesi İrma Acemoğlu, Kadıköy’de Aramyan Uncuyan Ermeni Okulu’nun müdürlüğünü yapmış ve edebiyatla ilgilenen bir eğitimci olarak tanınıyor.

Acemoğlu’nun dedesi Togo Acemyan, iş dünyasındaki başarılarının yanı sıra Ermeni cemaatinde de etkin bir isimdi. 1946 yılında, Türkiye’de azınlık okulu mezunlarının kurduğu ilk dernek olan Pangaltı Lisesi Yetişenler Derneği’nin kurucuları arasında yer aldı. Acemyan, derneğin 1949-1952 yılları arasında başkanlığını yürüttü. Daha sonra, 1964-1965 yıllarında bu görevi oğluna, Kevork Acemoğlu’na devretti.

TOGO markası, zamanla el değiştirdi. 1990’larda popülerliğini korurken, 1999 yılında markanın sahibi Yaşar Kuşgöz’ün vefatı sonrasında, oğlu Ahmet Kuşgöz markayı ayakta tutmaya çalıştı. Ancak, zamanla TOGO’nun mağazaları kapanmaya başladı. 2012 yılında ise Türkiye Deri İş Sendikası’na üye olan işçilerin işten çıkarılmasıyla ilgili düzenledikleri protestolarla marka yeniden gündeme geldi.

2017 yılında TOGO markası, ayakkabı sektöründe faaliyet gösteren Ahmet Akkuş tarafından satın alındı. TOGO fabrikasının bulunduğu alan ise şu anda TOGO Kuleleri olarak bilinen yapıların bulunduğu yer olarak dikkat çekiyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İktidarın 750 TL katkı payı planı Fatih Erbakan’ı kızdırdı

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.