DOLAR

35,1699$% -0.04

EURO

36,8245% 0.18

STERLİN

44,2986£% 0.02

GRAM ALTIN

2.976,37%-0,04

ONS

2.633,86%0,01

BİST100

9.949,01%0,33

a

RAYLI SİSTEM ‘TORBALI’YA UZUYOR…

CHP'li Torbalı belediyesi görevlileri ile Ak Partililer arasında itiş kakış yaşandı

 İZMİR’de, Aliağa ile Menderes arasında raylı sistemle yolcu taşıyan İZBAN hattının uzunluğunu 80 kilometreden 110 kilometreye çıkaracak Cumaovası-Torbalı bölümünün temeli törenle atıldı.

Türkiye’deki en uzun şehir içi raylı sistemi olan 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Hattı’nı Torbalı’ya kadar uzatacak bölümün temeli Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Valisi M. Cahit Kıraç, CHP’li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da katıldığı törenle atıldı. Tören öncesinde Ak Parti Bornova ve Karşıyaka ilçe başkanlıklarına ait pankartların alana getirilmesinden kaynaklı gerginlik yaşandı. İlçelerden gelen vatandaşların taleplerini içeren pankartların yanında Ak Parti logolu pankartları kaldırmak isteyen CHP’li Torbalı Belediyesi görevlileri ile Ak Partililer arasında itiş kakış yaşandı. Daha sonra Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur gelerek pankartı kaldırmak isteyince bu sefer Uygur’un da aralarında bulunduğu grup ile Ak Parti’li gençler arasında arbede yaşandı. Daha sonra Ak Parti ilçe yöneticileri devreye girdi ve pankartlar başka tarafa götürülerek gerginlik sona erdirildi.

Törende açılış konuşması yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, üzerinde bulunulan demiryolu hattının 1.5 asır önce yapıldığına dikkat çekerek, “Bunun yanına bugünün teknolojisiyle hızlı tren teknolojisiyle çift hatlı yeni bir metro hattını, yeni bir raylı sistemin temellerini atıyoruz. İşte İzmir’e yakışan da budur, Türkiye’ye yakışan da budur. Burada örnek bir işbirliğini birlikte yaşıyoruz” dedi. İZBAN projesinin bir dönem çıkmaza girdiğini, ancak Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile “İzmir’e hizmet lazım, hizmet konu olunca siyaset teferruattır, yapalım şu işi” dediklerini ve Aliağa’dan Cumaovası’na kadar hattın yapımını birlikte gerçekleştirdiklerini hatırlattı.

MARMARAY’A NİYET İZMİR’E KISMET

Bugün 120 bin kişiye hizmet veren hattın 550 bin kişiye hizmet vermesinin amaçlandığını vurgulayan Yıldırım, “Hat yapıldı, 33 tane tren seti ile hizmete başladık. Fakat gördük ki kısa sürede bu tren setleri ihtiyacı karşılamıyor. Bugün istediğinde, yarına kadar tren seti alamıyorsun. İki sene bekleyecek mi? Dedik ki `Marmaray daha açılmadı. 2013’te açılacak. Onun tren setleri İzmir’e hizmet etsin.’ Şimdi de İZBAN ihaleye çıktı. Yeni tren setlerinin siparişini verdi. Onlar gelince tren seti sayısı iki katına çıkacak ve günlük yolcu sayısı da 3 katına çıkacak” dedi. 

ANKARA HIZLI TRENİ MÜJDESİ

İzmir’in kuzeyde Bergama, güneyde Selçuk olmak üzere iki antik merkezini bu hatla birbirine bağlayacaklarını aktaran Yıldırım, bu sayede İzmir’e gelen turist sayısının da artacağını belirtti. İzmir’e bir de müjde vermek istediğini kaydeden Yıldırım, “Müjdemiz çok büyük. Bugün bunu ilk defa sizlere açıklıyorum. Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi’nin ihalesini 14 Aralık’ta yapıyoruz. Böylece Türkiye’nin ticaretinin, turizminin, ekonomisinin, tarihinin en büyük şehirlerinden İzmir’i İstanbul’a otoyolla, hızlı trenle Ankara’ya bağlıyoruz. Böylece İzmirli gün batmadan üç şehri görebilecek. İzmir’den çıkıp İstanbul’a gidip, oradan Ankara’ya geçip geri İzmir’e gelebilecek. İzmir’in ihtiyacı olan her türlü hizmet için ayrım gözetmeden elele vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu. 

KOCAOĞLU: MANİSA’YA DA UZAYACAK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yapılan çalışmalarda Aliağa ve Torbalı’nın nüfusunun 200-250 bine çıkacağının öngörüldüğünü hatırlatarak, Torbalı ayağı bitirildikten sonra hattın Torbalı’dan Selçuk’a, Aliağa’dan Bergama’ya, Menemen’den Manisa’ya uzatılacağını kaydetti. Bu sayede bugün 80 kilometre olan hattın Torbalı projesinin bitimiyle 110 kilometreye, Bergama’ya ulaşılmasıyla 145 kilometreye ve Manisa’ya uzatıldığında da 210 kilometre civarına çıkacağını dile getiren Kocaoğlu, “Bu proje her bakımdan öncüdür. Türkiye’nin en uzun şehiriçi demiryolu hattıdır. Bir yerel yönetimle kamu istisadi devlet teşekkülünün yaptığı bugüne kadar tek ve ilk işbirliğidir. Ortasından demiryolu geçen kentlere örnektir” dedi.

Kocaoğlu ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Devlet Planlama Teşkilatı’ndan geçen projesiyle önümüzdeki günlerde Üçkuyular-Halkapınar arasında 13 kilometrelik tramvay hattının da ihalesine çıkacaklarını sözlerine ekledi.

GÜNAY: SÖZLERİMİZİ TUTUYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da, İzmir’e verdikleri sözleri geciktirmeden yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Bugün Bakanımızın soyadına uygun hızlı kararıyla İzmir’in bütün kültür ve turizm bölgelerini birbirine modern bir şekilde kavuşturmuş olacağız. Büyükşehir Belediyemizi hizmet konusunda yaptığı işbirliğinden ötürü kutluyorum. Ulaştırma Bakanımıza sözleri hızla tutmak konusunda gösterdiği kararlılıktan ötürü teşekkür ediyorum” dedi. 

İzmir Valisi Cahit Kıraç ise, yeni hattın devreye girmesiyle taşıma kapasitesinin de 120 binlerden 150 binlere çıkacağını aktararak İzmir’in toplu taşıma hatlarında son yıllarda çok önemli gelişmeler kaydettiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım’a 120 yıl önceki demiryolu inşaatını simgeleyen ve Devlet Demiryolları Müzesi’nde sergilenen gümüş malanın benzeri hediye edildi ve simgesel temel atma gerçekleştirildi.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CENNET İÇİN BU İFADE KULLANİLABİLİR Mİ?

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.