34,7679$% 0.06
36,6659€% 0.26
44,2574£% 0.19
2.959,75%0,04
2.646,76%-0,11
9.886,05%0,60
Bilim Akademisi üyesi jeolog Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından depremin ardından uyarıda bulundu.
Görür paylaşımında, “Arkadaşlar, bugün İzmir/Buca’da 5,1 deprem oldu. MTA canlı fay haritasında deprem Dağkızılca Fay Zonu ile ilgili gözüküyor. Bu fay Gediz Grabeni’nin güney sınır fayından ayrılıyor ve Buca yakınından geçiyor. Şimdi depremin nerede olduğuna yoğunlaştık ama asıl önemli olan depreme hazır mıyız? Haritadan görüyorsunuz her taraf kırmızı, yarın daha büyüğü gelebilir. Merkezi ve yerel yönetimler bir araya gelmeli ve ülkemizi depreme hazırlamalıdır. Artık günümüzde depremi minimum zararla atlatmak mümkündür. Depremde toplu kayıp kader değil, aymazlıktır” dedi.
Buca ilçesinde saat 03.29’da meydana gelen depremi yorumlayan Jeofizik Mühendisleri Odası Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bu deprem İzmir Kırığı’nı devinime getirmez. Ancak önlem almak lazım. Bayraklı, Bornova kesimlerini kapsayan Meles bölgesi yapı yasaklı ilan edilmeli. Yarın çok geç olmadan” dedi.
Jeofizik Mühendisleri Odası Deprem Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, merkez üssü İzmir’in Buca ilçesi olan 4.9 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirme yaptı.
Prof. Ercan, Buca’daki depremin Kemalpaşa’daki Kızılca Kırığı ile Kadifekale’ye uzanan Tuzla Kırığı kavşağında meydana geldiğini belirterek aynı bölgede daha büyük deprem beklemediğini vurguladı. Ercan şöyle konuştu:
“Kızılca Kırığı ile Tuzla Kırığı var. Kızılca Kırığı Kemalpaşa’dan geliyor. Gediz Kırığı’nın bir parçası. Tuzla Kırığı daha yaşlı bir kırık. Buca’daki deprem ikisinin kavşak yerine yakın yerde oldu. 5.1’likk deprem yıkım yapmaz. ‘Yıkım nerede oldu’ diye gitmek boşuna bir iş. Buca depreminin büyüklüğü 5.1 olmasına rağmen yıkım gücü 4 oldu. Görüldüğü gibi çatlaklar yapabilir. Yıkılma yapmaz. Depremin İzmir’deki yapıları yıkması için 6.7 büyüklüğünde olması gerekiyor. Bu deprem herkesin merak ettiği İzmir Kırığı’nı devinime getirir mi? Getirmez. Çünkü İzmir Kırığı’nın yönü ve işleyişi farklı. Buca bölgesinde daha büyük bir deprem beklemiyorum.”
‘YAPI YASAKLI İLAN EDİLMELİ’
Bayraklı, Bornova, Karşıyaka bölgesini etkileyecek İzmir Kırığı ile ilgili uyarılarda bulunan Prof. Övgün Ahmet Ercan, şöyle devam etti:
“Önlem almak lazım. Büyük bir depremde ilk yıkılacak Meles Ovası’ndaki yerleşimlerdir. Bayraklı, Bornova bölgeleri, Meles üzerinde. Buraların yapı yasaklı alan ilan edilmesi gerekiyor. Buradaki yerleşimler katliama kapı açmak gibi bir şey. Bayraklıları, Bornova Özkanları uyarıyorum. Burada evleri olan kişiler özellikle Yamanlar Dağı’na ya da güneydeki dağlara doğru yaşam alanı seçmeli. Karşıyaka Bostanlı ve Mavişehir Çiğli gibi kesimlerin de özellikle Altınyol diye bilinen Menemen yolunun kuzeyine doğru yerleşim alanları belirlemesi gerekiyor. Yarın çok geç olmadan”
‘BENİ ÜRPERTEN BİR OLAY’
117 yurttaşın yaşamını yitirdiği 30 Ekim İzmir Depremi sonrası yıkılan binaların yeniden aynı yerde yapılmasını da eleştiren Ercan, “Bu çok büyük bir hata ve AFAD aracılığıyla yapılıyor. Dünya Afet Yasası ‘Yapılar yıkılmışsa aynı yer yeniden yapılaşmaya açılamaz’ diyor. Bunu bile bile ya da bilmeden AFAD ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı orada deprem konutları yapıyor. Bu beni ürperten bir olay” diye konuştu.
BİR AÇIKLAMA DA DAUM MÜDÜRÜNDEN
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, Buca depreminin anlamını Habertürk’ten Alper Uruş’a anlattı .
Sözbilir’in açıklamaları şöyle:
“Bu sabah meydana gelen Buca merkezli deprem, 4.9 büyüklüğündeydi. Bu deprem oluş yeri itibariyle Türkiye Diri Fay Haritası’nda çizilmiş bir fay değil. Bu depremi üreten fay şu ana kadar yaptığımız çalışmalara göre Buca Fayı olarak değerlendirilebilir. Buca Fayı, Buca göletten başlayıp Gaziemir’e doğru uzanan ve Buca güneyinden geçen doğu-batı uzantılı bir fay. Batıda da Tuzla fayına bağlanıyor. Yani Tuzla fayının en kuzeydoğudaki son parçası gibi düşünebiliriz.
Bu fay 5 kilometre uzunluğunda bir fay, üretebileceği deprem de 5 civarında olur bu tür fayların. Yani yıkıcı deprem sınırında deprem üretme potansiyeli olan bir fay. Bu yaşanan 4.9’luk ana şoktan sonra tabii ki artçı şoklar başladı. Onlar devam ediyor. Şu an 2.5-3 büyüklüğünde depremler oluyor. 50 civarında deprem oldu.
Özellikle 30 Ekim 2020 Sisam Depremi’nden sonra tabii ki gerilim, stres başka fay hatlarına aktarılmış durumda. Yine geçenlerde olan Kuşadası Körfezi’ndeki deprem de Sisam depreminin ardından tetiklenen faylarda olan depremler.
Gümüldür fayı, Efes fayı, Denizli’de olan depremler de bu etkiyle deprem üretiyor. Buca fayı bunlardan bağımsız bir fay hattı.”
İzmir'de Deprem Korkuttu
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.