35,4431$% 0.27
36,3540€% -0.47
43,2827£% -0.6
3.064,19%1,06
2.690,37%0,80
9.910,61%-0,90
Sorum basit:
Rakipsiz Anadolu Ajansı…
Seçim sonuçlarını hızlıca ekrana neden vermek istiyor?
Ya da şöyle sorayım:
İktidar bu öğrenme hızına neden ihtiyaç duyuyor? Yani, AKP sonuçları ertesi sabah öğrense ne fark eder?
Erken öğrenmenin iktidara faydası bir an önce kutlama yapmak mı?
Anadolu Ajansı’nın algı operasyonunun hedefini-amacını öğrenmek için bir haftadır sorup duruyorum.
Ajansın eski çalışanlarından bilgiler geliyor:
“Hilmi Bengi‘nin genel müdürlük (2003-2011) görevinden alınmasına kadarki süreçte AA’nın seçim sonuçlarını nasıl izlediğinden söz etmek istiyorum:
– Yurt genelindeki AA muhabirleri oy verme işlemi biter bitmez 10-15 okuldaki sandıkların tutanaklarını hemen verip, ardından il ve ilçe seçim kurullarına giderdi.
– İl ve ilçe seçim kurullarındaki görevliler belli aralıklarla seçim sonuçlarını medya mensuplarıyla paylaşır. AA da bu sonuçları abonelerine aktarırdı.
– Çok zahmetli ve yorucu olan bu çalışma sonucunda AA, 48 saate yakın bir sürede sandıkların tamamına ait sonuçları vermeyi bitirirdi.
– İşin özeti: Geç olurdu ama şaibeden, manipülasyondan tamamen uzak sonuçlar AA abonelerine aktarılırdı…
“Peki…
Şimdi niye hızlı hareket etmek istiyor AA?
Devam edelim…
“Hilmi Bengi’nin yerine Başbakan Erdoğan’ın basın danışmanı Kemal Öztürk‘ün getirilmesiyle ajansta seçim çalışmalarında izlenen yöntem değişti. Kemal Öztürk, ‘Editör Masası’ adını verdiği bir odayı son derece teknolojik şekilde donatarak faaliyete soktu. Kemal Öztürk tarafından oluşturulan yedi sekiz kişilik bir ekip tarafından seçim sonuçlarının bu odadan verilmesi uygulamasına geçildi.
– Bu uygulamaya paralel olarak AA’nın genel müdürlük ve yurt teşkilatında görevli muhabirleri seçim gecesi sahaya sürülmedi, bilakis uzak tutuldu.
– Söz konusu uygulama, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlığını yapmış Şenol Kazancı döneminde de aynen sürdürüldü. Tek bir AA muhabiri bile seçimlerde sonuç vermedi; il ve ilçe seçim kurullarına gitmedi…
– 24 Haziran seçimlerinde de yöntem değişmedi; ‘Editör Masası’ adlı odada toplanan bir ekip, yaklaşık 181 bin sandığın sonuçlarını kısa sürede vererek, bir mucizeye imza attı!
– Bir muhabirin en fazla beş sandık sonucu verebileceği düşünülürse 36 bin kişinin AA adına o gece sahada olması gerekirdi. Hadi diyelim AA muhabirlerinin her biri 10 sandık sonucunu alıp, merkezlerine aktardı. Bu durumda da 18 bin AA çalışanının görev yapması gerekirdi.
AA’nın idari personeli ve yurtdışı da dahil 3 bin-3 bin 500 personeli olduğuna göre en az 20 bine yakın kişiyi seçim gecesi çalıştırmasının imkansız olduğu hemen anlaşılır.
Sizin yazınız üzerine AA’dan yapılan açıklamada, profesyonellerle çalışıldığı yurt genelinde muhabir ağı kurularak sandık sonuçlarının aktarıldığı ileri sürüldü. Açıklamayı doğru kabul edersek AA’nın binlerce profesyonele ödeme yapması lazım! Bu ödemenin belgeleri gösterilsin ve konu kapanmış olsun! Aksi durumda sandık sonuçların kaynağının sorgulanması kadar doğal bir şey olamaz….”
İşte…
Benim yaptığım da bu…
Ama…
Kendimi şundan ayırmak istiyorum:
CHP başta olmak üzere muhalefet son dönemde sürekli “oy hırsızlığından” bahsediyor.
Herkesi seçim gecesi Yüksek Seçim Kurulu önüne çağırıyor. Vs.
İyi de…
Bu iddia neden hep soyutta kalıyor; bir kez de çıkıp, “işte hırsızlık belgeleri” diye açıklama yapın! Yakalayın artık şu “trafolara girmiş kedileri”!
Sonuca etki yapacak ne buldunuz, açıklayın.Yok. Sandık-oy güvenliği yerine sürekli laf üretiyor muhalefet! Bir tek çalışma yok. Var denilen çalışma ise hep ele yüze bulaştırılıyor.
Seçim günü binlerce insan gönüllülük esasıyla büyük gayretle çalıştı. Ancak…
Tek tek yapılan bu fedakarlıkları parti yönetimleri nedense bir türlü kolektif başarıya dönüştüremiyor. Niye? Kaç seçim geçti; hep aynı beceriksizlik yaşanıyor!
Parti yöneticisi hâlâ diyor ki; “sonuca etki edecek bir yolsuzluk yok!”
Seçime etkili olmasa da siz bulduğunuz kadarıyla açıklayın, öğrenelim! Hep lakırtı…
AKP-MHP tarafından çıkarılan “ittifak yasası” meclis görüşmelerinde, “seçim çalındı” açıklaması yapanlar, 24 Haziran’dan sonra, “sandık çevrelerinin değiştirilmesi”- “sandık birleştirme” ve “mühürsüz pusula” gibi değişikliklerin mükerrer oylara sebep olup olmadığını bile araştırmıyor…
Kuşkusuz AA’nın algı operasyonuyla ilgilenmiyor bile…
Aslında mesele ne biliyor musunuz:
Seçim kampanyasını salt “oy hırsızlığına” -”oy saymaya” indirgeyenlerin seçimden sonra bu konuda tek çalışma yapmamasının nedeni; beceriksizliklerinin ortaya çıkmasını engellemek!
Bu sebeple somut olguların bile üzerine gitmiyorlar!
24 Haziran şunu da başardı:
Artık kimse “oy hırsızlığı var” diyemeyecek.
Bunun başarısı CHP başta olmak üzere muhalefetindir!
Atı Alan Üsküdar'ı Gecti, Siz Kapışın
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.