Gece saat 22.00 ile, sabah 06.00 saatleri arasında alkollü içkiler, parakende olarak satılamayacak. Yasak, market, büfe, bakkal ve bayileri kapsıyor. Alkollü içkiler, işletme dışından görülecek şekilde vitrinlerde de yer alamayacak.
Alkollü içkiler lokanta restoran, gece klübü, bar ve benzeri yerlerde ise saat sınrlaması olmadan açık olarak tüketilebilecek. Ancak tesis sınırları dışında tüketilmek üzere içki satışı yapılamayacak. Bu düzenlemenin park, bahçe, sahil ve kır düğünlerinde alkollü içki içilmesine ilişkin yasaklara dayanak oluşturacağı belirtiliyor.
OKUL VE DERSANE YANI
Alkollü içki satışı yapılan yerler ile, eğitim kurumları ve dersaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında en az 100 metre mesafe bulunacak. Bu koşul turizm belgeli işletmeler için aranmayacak. Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, stadyum ve spor salonları, eğitim ve öğretim kurumları, pastane, kıraathane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında içki satılamayacak. 18 yaşın altındakilere de içki satışı yapılamayacak.
UYARI YAZISI
Alkollü içkilerin reklam ve tanıtımını yasaklayan yasa, özendirici, teşvik edici kampanya, promosyon ve etkinliklere de yasak getiriyor. TV’lerde yayınlanan dizi, film ve kliplerde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek. Alkollü içkilerin ambalajı üzerine de zararlarını belirten Türkçe uyarılar konulacak.
Trafik kontrolünde 1.00 promilin üzerinde alkollü olduğu saptananlara da 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Özel otomobillerde 0.50, diğer araçlarda 0.20 promilin üzerinde alkollü olan sürücülerin trafik kazasına neden olmaları halinde haklarında TCK hükümleri uygulanacak. Alkolmetreyi üflemeyene ise 2 bin TL para cezası verilip, sürücü belgelerine 2 yıl el konulacak. Özel araçların sürücü koltuğunda da artık sigara içilemeyecek.