34,6139$% 0.51
36,6908€% 1.08
43,8852£% 0.99
2.900,84%2,26
2.607,63%1,78
9.395,39%0,06
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Daire Başkanı Prof. Dr. Aykut Akgün, Rize’nin Hemşin ilçesinde geçen hafta meydana gelen 4,7 büyüklüğünde kaydedilen depremle ilgili de “6 Şubat depremleri, o kadar büyük boyutta bir enerjiyle ortaya çıktı ki yakın coğrafyadaki bütün deprem üretebilecek kırık hatlarında bir anormalliğin ortaya çıkmasına neden oldu” ifadesini kullanmıştı. Prof. Dr. Hasan Sözbilir Karadeniz Bölgesini “deprem tehlikesi bilinenden daha yüksek” diyerek uyardı.
Rize Hemşin’de 15 Kasım’da saat 12.02’de yerin 12,85 kilometre derinliğinde 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in, Hemşin’in yanı sıra çevre ilçe ve illerden de hissedilen depremle ilgili yaptığı açıklamalar dikkat çekti.
Sözbilir, 15 Kasım’da saat 10.46’da meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki Doğanşehir-Malatya depreminin, artçı depremlerin komşu fayların tetiklenmesinde rol oynadığını göstermesi bakımından önemli olduğunu belirterek “4.7 büyüklüğündeki Hemşin (Rize) depremi de deprem tehlikesi göreceli düşük olan Doğu Karadeniz gibi bölgelerde de diri fayların varlığını göstermesi bakımından önemlidir.
Doğanşehir- Malatya depremi 6 Şubat depremlerinde kırılan Çardak-Doğanşehir Faylarının kuzey ucunda gerçekleşti. Burası aynı zamanda Malatya Fayı’nın güneydeki segmentini oluşturan Akçadağ Fayı üzerindeki bir deprem. Bu da Malatya Fayı’nın 6 Şubat depremlerinden sonra etkilendiğini ve küçük ölçekli depremler üretmeye başladığını göstermektedir” dedi.
Prof. Dr. Sözbilir, Doğu Karadeniz’de deprem tehlikesinin bilinenden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek bölgenin yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Hemşin-Rize depremi Karadeniz Fayı ile Kuzeydoğu Anadolu Fayı arasında sıkışan Doğu Pontid yükselimiyle ilgili bir deprem niteliği taşıdığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Bu bölgede, Dokuz Eylül Üniversitesi olarak 2014-2018 yılında yaptığımız çalışmalarda Trabzon ile Rize arasında potansiyel diri fay sınıfında değerlendirilebilecek fay hatları haritalamıştık.
Bu bölgede gerek deniz kıyısı boyunca gerek deniz içinde ve gerekse de daha güneyde dağlık alanda çok sayıda fay saptamıştık. Bu fayların bir kısmı potansiyel diri fay sınıfında değerlendirilebilir. Bu durumda Doğu Karadeniz bölgesindeki deprem tehlikesinin bilinenden daha yüksek olduğu ve bölgenin yeni veriler ışığında yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir” değerlendirmesi yaptı.
YAŞLILIĞA MEYDAN OKUYOR!..
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.