DOLAR

34,6638$% 0.04

EURO

36,6115% 0.61

STERLİN

43,9264£% 0.76

GRAM ALTIN

2.941,85%0,36

ONS

2.640,08%0,33

BİST100

9.639,77%0,04

a

AKP Fokur Fokur Kaynıyor, Neler Neler…

Gazeteci Sedat Bozkurt, AKP içindeki güç dengelerini irdeleyen yazısında eski Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün istifasına giden süreçte "Uğur Dündar neden tutuklanmadı" şeklindeki eleştirilerinin etkili olduğunu söyledi.

Bir süredir İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile gerginlik yaşadığı bilinen Abdulhamit Gül’ün Adalet Bakanlığı’ndan istifası, AKP içindeki güç dengelerini ve belli aktörlerin birbirleriyle olan çatışmalarını yeniden tartışmaya açtı.

Kabinede Milli Görüş geleneğini temsil eden Gül, uzun zamandır hukuka ilişkin kurumsal açıklamalarla rahatsızlıklarını dile getiriyordu. İsim vermeden yönelttiği eleştirilerin adresiyse çoğunlukla Soylu oluyordu.

‘SEDEF KABAŞ TUTUKLANIRKEN UĞUR DÜNDAR NEDEN TUTUKLANMADI?’ ELEŞTİRİLERİ

Gazete Duvar yazarı Sedat Bozkurt, bu konuları irdelediği yazısında  Gül’ün istifasıyla ilgili dikkati çeken bir iddia ileri sürdü. Meslektaşı Sedef Kabaş’ın canlı yayında okuduğu Çerkes atasözü nedeniyle ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla tutuklandığını hatırlatarak “Sedef Kabaş tutuklanırken Uğur Dündar’ın neden tutuklanmadığı eleştirilerine muhatap olunca istifasını bir kez daha gündeme getirdi ve ayrıldı. Gül, Davutoğlu’nu deviren ekipteydi ve yerine operasyonel yetenekleri nedeniyle getirildiği söylenen Bekir Bozdağ ile birlikteydi o zaman. Şimdi ayrıştıkları görülüyor” diye yazdı.

Bu noktada Gül’ün istifasının ardından yazılan ilk kulislerde, eski Adalet Bakanı’nın Kabaş’ın tutuklanmasını istemediğinin konuşulduğunu hatırlatalım.

Bozkurt, AKP içindeki dengeleri masaya yatırdığı yazısının devamında şunları kaydetti:

“Gül, AKP’ye HAS Parti’den geldi ve o ekibin bir nevi lideri Numan Kurtulmuş’tur. Kurtulmuş AKP’ye geçtikten sonra bu liderliği hiç yapmadı. Buna rağmen Milli Görüş çizgisini parti içinde, ekip olmamalarına karşın bu ekip temsil etmektedir. Parti içindeki en rahatsız ekip de bunlardır. Erdoğan’ın devleti milli görüş dışındaki bir koalisyonla, partiyi ise tabana anlatacak öyküsü olması nedeniyle milli görüş kadrolarıyla yönetme isteği bu ekibin canını sıkmaktadır.

‘ASLINDA MUTLU ETMEDİ’

Binali Yıldırım’ın bir ekibi yoktur ama Erdoğan ile kader birliği yapmıştır. Onun yörüngesinden, çocukları ve mal varlıkları hakkındaki iddialar nedeniyle çıkamaz. 17/25 Aralık ve 15 Temmuz’un en şahin ismidir. Erdoğan, Kurtulmuş’u incitmek pahasına ona bir makam uydurdu ve onu 2’nci genel başkan vekili yaptı. Bu aslında Yıldırım’ı da mutlu etmedi. Son dönem yanında yine hep o var. Yıldırım, tek başına en son başbakan olma niteliği nedeniyle cumhurbaşkanlığı yardımcılığı bekliyordu, olmadı. Meclis başkanlığına da Erdoğan onu getirmedi.

‘BİNALİ YILDIRIM KÜSTÜ, SONRA GERİ DÖNDÜ’

Biraz küstü sonra geri döndü ama 15 Temmuz’da yalnız bırakılması nedeniyle Erdoğan ve onun kadrosuna güvenini yitirdi. Başbakan olduğunda kabinesinde Süleyman Soylu’yu, Berat Albayrak’ı, MİT’in başında da Hakan Fidan’ı istemedi, İstanbul’da adaylık sürecinde Soylu ve Albayrak ile uğraşmaktan propaganda çalışması yapamadı. İl başkanını değiştirmek için hamle yaptı başaramadı. Albayrak’a yakın olan il başkanı yerinde kaldı, karşı hamle yapan Albayrak, Yıldırım’ın bürokrasideki kadrolarını dağıttı. Yıldırım’a rağmen Albayrak İstanbul seçimlerinin yenilenmesini sağladı. Bütün bunlar Erdoğan’ın bilgisi dahilinde oldu.

Bir dönem Bahçeli’den sonra MHP, Erdoğan’dan sonra AKP Genel Başkanlığı için adı ortalıkta dolaşan Süleyman Soylu’yu da değerlendirmek lazım bu denklem içerisinde. Güvenlik bürokrasisinde inşa ettiğiniz politik kimliğin, sizi siyasette her yere taşıyacağını düşünmek doğru değildir. Bunu 2’nci kez test ediyoruz. İlki Mehmet Ağar’dı. Milli kahramandı, terörle mücadele uzmanıydı ama siyaseten Erdoğan ihtiyaç duyana kadar gözlerden uzaktaydı. Sedat Peker’in açıklamaları sonrasında Soylu, gözü sürekli olarak değiştirilmeyi bekleyen futbolcu gibi teknik direktörde, Erdoğan’da.

‘HULUSİ AKAR’IN BAHÇELİ’DEKİ KREDİSİ SOYLU’DAN DAHA FAZLA’

Soylu’nun karşısında parti içinde çok güçlü bir direnç var. Berat Albayrak, Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş. Devleti de buna ekleyelim Hulusi Akar, Hakan Fidan. Bakanlık koltuğunun sigortası gibi gözüken Devlet Bahçeli’nin Soylu’ya desteğinin sonsuz ve sınırsız olmadığı da biliniyor. MHP ve AKP Ankara il başkanlarının Soylu’ya her iki partinin de potansiyel lideri gibi bakmalarının, MHP ve AKP’de yarattığı sıkıntı bir tür işaret fişeği aslında. Burada Hulusi Akar’ın kredisinin Bahçeli’de Soylu’dan çok fazla olduğunu da bilelim.

‘MHP’DE GELECEK PLANLAMAK SOYLU’NUN EN BÜYÜK HATASI’

MHP’de kendisine bir gelecek planlamak belki de Soylu’nun en büyük hatasıydı. Çünkü o koltuk, genel başkanlık yani, MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in oğluna verilmemişti.

‘BERAT ALBAYRAK’IN ERDOĞAN’A KIRGINLIĞININ DEVAM ETTİĞİ KONUŞULUYOR’

Berat Albayrak ekonomi bürokrasisinde etkisini koruyor. Pelikan olarak adlandırılan grubu da onların kontrolündeki medyayı da muhafaza ediyor. Bu alanın dışına çıkmıyor gerekmedikçe. Erdoğan’a kırgınlığının devam ettiği de konuşuluyor. Son dönemde bir aile fotoğrafının ortaya çıkmamış olması da ciddi bir meselenin varlığını ve Albayrak ile sınırlı olmadığının da ip uçlarını veriyor.

‘YANİ ‘ERDOĞAN, YERİNE DAMADINI HAZIRLIYOR’ SÖYLENTİLERİNE İTİBAR EDİLMEMELİ’

Aileden bir başka aktör Bilal Erdoğan, ara sıra çıkıp politik mesajlar verse de ilgi alanı Milli Eğitim ve vakıflar. Berat ile Bilal’in parti içinde, ufak da olsa birbirlerine yoklamalar çektikleri, bazı atama ve tayinlerle yol aldıklarını da not düşmek lazım. Parti içinde damat rahatsızlığının çok yüksek olduğunu da not düşelim. Yani Erdoğan ‘yerine damadı hazırlıyor’ söylentilerine itibar edilmemeli.”

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Bakan Nebati'nin İşleri Tıkırında! 9 Yeni Şube Açtı…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.