Avukatlar Danışma Masası’na uğramadan hakim veya savcı ile görüşemeyecek. Adliyelerde kurulan Danışma Masası’nın görevlileri hâkim, Cumhuriyet savcısı veya personeli ziyarete gelen kişilere ilgilinin onayını aldıktan sonra kayıt altına alıp giriş kartı verecek.
Cumhuriyet Başsavcılıkları İle Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Cumhuriyet başsavcılıkları ile adlî yargı ilk derece ceza mahkemeleri yazı işleri hizmetlerinin yürütülmesine dair usul ve esasları düzenleyen yönetmeliğe göre, iş süreçlerindeki veri, bilgi ve belge akışı ile dokümantasyon işlemleri, bu işlemlere ilişkin kayıt, dosyalama, saklama ve arşivleme ile entegrasyon sağlanmış dış birimlerle yapılacak bütün işlemler UYAP ortamında gerçekleştirilecek. Tüm veriler eksiksiz ve doğru bir şekilde UYAP’a kaydedilecek. Tutanak, belge ve kararlar elektronik ortamda düzenlenecek ve güvenli elektronik imza ile imzalanacak. Zorunlu nedenlerle fiziki olarak düzenlenen tutanak, belge ve kararlar, engelin ortadan kalkmasından sonra derhâl elektronik ortama aktarılacak. Yazı işleri hizmetleri, ilgisine göre Cumhuriyet başsavcısı, Cumhuriyet başsavcıvekili, Cumhuriyet savcısı, mahkeme başkanı veya hâkimin denetimi altında, yazı işleri müdürünün yönetiminde zabıt kâtibi, mübaşir, hizmetli ve diğer görevliler tarafından yürütülecek.
DANIŞMA MASASI KAYIT YAPACAK
Adliyelerde kurulan Danışma Masası adliyeye müracaat eden kişilere ilgili birimi, birimin yerini ve dosya numarasını yazacak, duruşma için gelen kişilere duruşma tarihi, saati ve salonu hakkında bilgi verecek. Masa görevlileri şikâyet ve ihbarda bulunmak ya da ifade vermek için gelen kişileri kayıt altına alıp giriş kartı vererek Cumhuriyet savcısına yönlendirecek. Müracaat için doldurulması gerekli olan form ve dilekçeleri müracaat eden kişiye vererek ilgili birime gönderecek olan Danışma Masası, cezaevinde bulunan tutuklu ve hükümlüleri ziyaret etmek isteyen kişileri kayıt altına alıp giriş kartı vererek Cumhuriyet savcısına yönlendirecek. Hâkim, Cumhuriyet savcısı veya personeli ziyarete gelen kişilere ilgilinin onayını aldıktan sonra kayıt altına alıp giriş kartı verecek olan Danışma Masası görevlileri, hukuki konularda bilgi almak isteyen vatandaşlara bilgilendirme broşürleri dağıtacak. Soruşturma ve suç eşyası, ölü muayenesi ve otopsi uzlaşma önödeme bilirkişilik, tercüman yakalama gibi kayıtlar UYAP’ta tutulacak.
BAKANLIK MÜFETTİŞİ DOSYALARI İNCELEYEBİLECEK
Mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve katılanın vekilleri ile müdafi kovuşturma evresinde dosya içeriği ile muhafaza altına alınmış delilleri fiziki ya da elektronik ortamda yazı işleri müdürü veya görevlendireceği bir zabıt kâtibinin yanında inceleyebilecek. Avukat veya stajyeri vekâletname olmaksızın kovuşturma dosyalarına bakabilecek. Mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören, katılan ve sanık kovuşturma dosyasındaki bütün tutanak ve belgelerin örneğini harçsız olarak alabilecek. Mağdur, şikâyetçi, suçtan zarar gören ve katılanın vekilleri ile müdafi vekâletname veya görevlendirme yazısı ile başvurmaları hâlinde kovuşturma dosyasındaki bütün tutanak ve belgelerin örneğini harçsız olarak temin edebilecek. İncelemenin yapıldığına ya da belge örneği alındığına dair düzenlenen dosya inceleme veya belge örneği alma tutanağı dosyayı inceleyen ya da belge örneği alan ile nezaret eden görevli tarafından imzalandıktan sonra taranarak UYAP’a aktarılacak. Cumhuriyet başsavcısı ve Cumhuriyet savcısı ile denetimleri sırasında Bakanlık ve Kurul müfettişi dava dosyasını her zaman inceleyebilecek. 1 Haziran 2005 tarihli Cumhuriyet Başsavcılıkları ile Adli Yargı İlk Derece Ceza Mahkemeleri Kalem Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik yürürlükten kaldırıldı. (ANKA)