DOLAR

35,2317$% 0.19

EURO

36,8285% 0.39

STERLİN

44,2839£% 0.25

GRAM ALTIN

2.976,50%-0,03

ONS

2.630,01%-0,14

BİST100

10.012,97%0,64

a

BAĞLILIĞIMIZ KAYA GİBİ SAĞLAM

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 'ABD, bölgesel istikrarı tehdit edenlere karşı müttefikimiz Türkiye ile yan yanadır. Türkiye ve onun güvenliğine olan bağlılığımız kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sait Halim Paşa Yalısı’nda yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.
Diyarbakır’da şehit olan 13 asker için baş sağlığı dileğinde bulunan Clinton, ”ABD, bölgesel istikrarı tehdit edenlere karşı müttefikimiz Türkiye ile yan yanadır. Türkiye ve onun güvenliğine olan bağlılığımız kaya gibi sağlam ve sarsılmazdır” diye konuştu.
Clinton, bugün Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendirmenin yollarını görüştüklerini anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü:
”Türkiye’nin önündeki anayasa reform süreci ile ilgili genç Türklerden bugün ifade ve din özgürlüğü konusundaki sınırlamalar hakkında endişeleri duydum. Aynı zamanda bu sürece sivil toplumun ve bütün siyasi partilerin dahil edileceğini umuyoruz. Umuyorum ki yakın bir zamanda Heybeliada Ruhban Okulu’nu açmak gibi ek adımlarla Türkiye,  demokrasisinin gücünü ve değişen bir bölgede liderliğini vurgulayacaktır.”
Konuşmasının ardından soruları da yanıtlayan Hillary Clinton, ABD’nin Suriye ile ilgili nasıl bir süreç izleyeceğine ilişkin bir soru üzerine, Davutoğlu ile şiddetin son bulmasıyla ilgili ortak isteklerini paylaştıklarını belirtti.
Clinton, şöyle devam etti:
”Suriye halkının siyasi ve ekonomik reform iradesini konuştuk. Dün, bugüne kadar en büyük protestolara şahit olduk ve doğrudan hükümete Suriye halkının reform arzusunu dile getirme çabasıydı bu. Aynı zamanda hükümetin barışçıl protestoculara karşı gerçekleştirdikleri şiddeti gördük elbette. Suriye’nin geleceği, Suriye halkına bağlıdır. Ancak muhalefetin bir araya gelme çabası ve bir gündem oluşturma çabası, siyasi reformun çok önemli bir parçasıdır. İnanıyoruz ki her ülke bu tür düzenlemelere, bu tür muhalefete izin vermelidir. Bunun daha sorumlu, daha hesap verilebilir hükümetlere yol açtığını düşünüyoruz. 
”2012 yılı başında Kıbrıs’ta bir referandum yapılması konusunda ülkenizin duruşu nedir?” şeklindeki soru üzerine de Clinton, ”Şu anda ki Kıbrıs’taki statükonun hiç kimsenin yararına olduğunu düşünmüyoruz. Yenilenmiş ve yeniden enerji kazanmış BM’nin çabalarını destekliyoruz ve Kıbrıslılar’ın kendileri bundan sorumlu. Çözüm ile ilgili olan kararları onların vermesi gerekiyor. Biz 2012 yılına kadar iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon görmeyi arzu ediyoruz. Bunun, BM’nin söylediği, Türkiye’nin inandığı, ABD’nin inandığı bir şey olduğunu biliyorum. Biz bu süreci desteklemeye çalışacağız ve sonuç görmeye çalışacağız” dedi.

ImageTERÖRE KARŞI ULUSLARARASI DAYANIŞMA
Toplantıda açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Davutoğlu ise “Bugünkü görüşmemizde ikili ilişkiler dışında bölgesel konuları kapsamlı bir şekilde ele aldık” dedi.
Ortadoğu gelişmeleri bağlamında Türkiye ile İsrail arasında yaşanan son gelişmelerin de gündemlerinde yer aldığını belirten Davutoğlu, Türkiye-AB ilişkileri ile Kıbrıs müzakereleri konusunun da görüşüldüğünü bildirdi.
Özellikle son PKK saldırıları konusunda teröre karşı işbirliği konusunun her zaman olduğu gibi gündemlerinin ana maddelerinden birini oluşturduğunu ifade eden Davutoğlu, “Bu konuda teröre karşı gösterilmesi gereken uluslararası dayanışma ihtiyacını vurguladık. Bu konuda Türk-Amerikan ilişkilerinin bundan sonra da teröre karşı mücadelede en etkin şekilde kullanılmasının önemini bir kez daha ele aldık” diye konuştu.  
Davutoğlu, bundan sonra da sık istişareler ve sürekli temas halinde bütün bu konuları birlikte yürütmeye devam edeceklerini söyledi.
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, Suriye muhaliflerinin bugün İstanbul’da toplantı yaptığının hatırlatılarak, Türkiye’nin Suriye muhalefetiyle ilişkileri olup olmadığının sorulması üzerine, “Bizim Suriye dahil, bölgedeki gelişmelerle ilgili tutumumuz çok açıktır ve belirli ilkelere dayanmaktadır” dedi.
Bu tutumun iki ilkesi bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:
“Dost ve komşu bölge ülkelerinin daha güçlü bir şekilde siyaseti sürdürebilmelerinin en öncelikli şartı, halkın taleplerini dikkate almaları, halkın taleplerine göre adım atmalarıdır. Halkın taleplerini göz önüne almayan herhangi bir siyasal sistemin yaşama şansı güçtür. Dolayısıyla da Suriye’de de halkın taleplerini göz önüne alan bir reform sürecini gerekli görüyoruz.
İkinci önemli ilke de bu reform sürecinin şiddetten uzak bir şekilde yönetilmesi, sivil kayıplara yol açacak bir tarzda yönetilmemesidir.”
Suriyeli dostlarına reform sürecini bir an önce başlatmaları ve özellikle sivil halka karşı aşırı güç kullanmamaları konusunda telkinlerde bulunduklarına işaret eden Davutoğlu, siyasal reformun en önemli şartlarından bir tanesinin meşru bir muhalefetin doğması olduğunu kaydetti.
Davutoğlu, “Sayın Esad da son konuşmasında çok partili sisteme geçileceğinin işaretlerini verdi. O zaman bu reformlar çerçevesinde muhalefetin oluşması da doğaldır” dedi.

ERDOĞAN, CLINTON’I KABUL ETTİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ı kabul etti.
Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisinde gerçekleşen kabul, yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Basının kısa bir süre görüntü almasına izin verilen ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı kabul basına kapalı gerçekleşti.
Görüşmede terörle mücadele konusunda ortak tavır ve işbirliğini sürdürme konusunda mutabakat sağlandığı öğrenildi.
Görüşmede füze savunma sistemi de gündeme geldi. Bu konuda NATO çerçevesinde sürdürülen görüşme ve müzakerelere devam edildi.

CLINTON, KILIÇDAROĞLU VE DEMİRTAŞ’LA GÖRÜŞTÜ
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile Conrad Oteli’nde görüştü.
Görüşmeye, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon’un yanı sıra CHPi milletvekilleri Faruk Loğoğlu ve Osman Korutürk de katıldı.
Sadece Anadolu Ajansının fotoğraf çekmesine izin verilen görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.
Hillary Clinton, BDP Grup Başkanı Selahattin Demirtaş’la da görüştü.
Anadolu Ajansı’nın fotoğraf çekmesine izin verilen görüşme, basına kapalı olarak gerçekleşti.
Görüşmeye, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon ile BDP Milletvekili Gültan Kışanak da katıldı.
Clinton, TBMM Başkanvekili ve MHP İstanbul Milletvekili Meral Akşener’le de görüştü.
Yaklaşık yarım saat züren görüşmeye, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip Gordon katıldı.
Clinton görüşmelerin ardından özel uçakla Türkiye’den ayrıldı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İSTANBUL’DA SÜRPRİZ GÖRÜŞME!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.