35,4684$% -0.05
36,5377€% -0.18
43,4020£% 0.13
3.071,00%0,60
2.694,13%0,67
9.739,72%0,25
Antalya’nın Kemer ilçesi Kiriş Koyu’ndaki beyaz plajıyla ünlü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ait olan Maxx Royal Kemer Resort Oteli, Meclis gündemine taşındı. Beyaz plaj kumuna ilişkin sorular soran gazeteci Murat Kemaneci hakkında Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunan otel işletmesinin, kumun Salda Gölü’nden getirilmediğini kanıtlamak isterken mermer tozu olduğunu beyan etmesi üzerine CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer üç bakana birden önerge verdi.
Aynı zamanda otelin sahibi de olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a makamının söz konusu soruşturmada etkisi olup olmayacağını soran CHP’li Özer, “Plajda mermer tozu kullanılması insan ve çevre sağlığının hiçe sayılması demektir. Savcılığa, plajda mermer tozu kullanıldığı ifade edildiğine göre yetkililerin derhal harekete geçmesi gerekir, bakanları göreve davet ediyoruz” dedi.
Özer, Çevre Bakanı’na bugüne kadar mermer tozu kullanan kaç otele ceza kesildiğini sorarken, İçişleri Bakanlığı’na ise “Sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı da olan söz konusu otelde sahile dökülen, dolayısıyla denize de karışan, insan ve çevre sağlığına zararlı olan bu madde nedeniyle herhangi bir işlem yapılmayacaksa bunun nedeni nedir?” diye sordu.
‘SALDA GÖLÜNDEN Mİ?’ SORUSU MERMER TOZU CEVABINI GETİRDİ
Önergelerin gerekçesinde yer alan ifadelerde otelin Niğde’den satın aldığı maddenin geçmiş yıllara ait faturalarına ve plajın geçmiş yıllarda da beyaz olduğunu gösteren uydu görüntülerine dair açıklaması bulunuyor.
Gerekçedeki ifadeler şöyle:
“Antalya’nın Kemer ilçesi Kiriş Koyu’ndaki beyaz plajıyla ünlü Maxx Royal Kemer Resort Otelin işletmecisi tarafından, 23 Nisan 2020 tarihinde, yıllardır bölgede gazetecilik yapan Murat Kemaneci hakkında “iftira ve haksız rekabet” gerekçesiyle Kemer Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulunulmuştur. 2020/1280 sayılı soruşturmada şikayete sebep olan unsurlar; gazeteci Kemaneci’nin otele taşınan çuvalların görüntülerini 21 Nisan 2020 tarihinde sosyal medya hesabından paylaşması ve o tarihte Salda Gölü’nden nakliye edilen beyaz kumları hatırlatıp “Bu kumlar Salda Gölü’nden mi getirildi?” diye sorması olarak ifade edilmiştir. Otelin işletmecisi şirket, Salda Gölü’nden beyaz kum getirilmediğine ilişkin kanıt olarak söz konusu çuvalların faturalarını da Başsavcılığa sunmuş ve şikayet dilekçesinde şu ifadelere yer vermiştir:
“Beyaz kum özelliği taşıyan bu madde, Niğtaş A.Ş.’den satın alınmaktadır. Kalsit ana hammaddesi kullanılarak ilgili firma tarafından üretilen çeşitli özelliklere sahip bu kumlar misafirlerin son derece kaliteli bir tatil deneyimi yaşayabilmeleri için her sene bu firmadan satın alınmaktadır. Buna ilişkin faturalar ekte sunulmuştur. Geçmiş dönemlere ait faturalar da istenildiği takdirde sunulabilecektir.”
Şikayet dilekçesinde faturaların yanısıra beyaz kumların Salda Gölü’ne ait olmadığına kanıt olarak 2015, 2018 ve 2019 senelerine ait uydu görüntüleri de yer almaktadır.
Maxx Royal Kemer Resort Otelin işletme sahibi Ersoy Otelcilik İnş. ve Turizm İşl. A.Ş.’nin tek pay sahibi Voyage Turizm Otelcilik İşl. ve İnş. San. Tic. A.Ş. olup, bu şirketin de tek pay sahibi Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’dur.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANINA: İSTİFA EDECEK MİSİNİZ?
CHP’li Aydın Özer’in, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yönelttiği sorular şöyle:
►Beyaz plaj olması için, sahillere mermer tozu olarak da bilinen ‘kalsit’ dökülmesini Bakanlığınız uygun bulmakta mıdır?
►Sahile dökülen ve dolayısıyla denize de karışan, insan ve çevre sağlığına zararlı olan bu madde ile ilgili Bakanlığınız yukarıda adı geçen otelde bir denetleme yapacak mıdır?
►Denizin kirlenmesine ve kıyı erozyonuna bile neden olabileceği uzmanlar tarafından ifade edilen mermer tozu veya kalsit de denilen bu maddenin plajlara dökülmesine dair hangi mevzuatta izin verilmektedir?
►Söz konusu otelin işletmecisi ve sahibi, herhangi bir açıklamada bulunmak yerine sorular soran bir gazeteciyi susturma gayretiyle savcılığa gitmiştir. Kültür ve Turizm Bakanı olarak bu sıfatınızın bu soruşturmada etkili olmasının önüne nasıl geçeceksiniz? İstifa etmeyi düşünür müsünüz?
►Beyaz plajıyla ünlü otelinizde kullanılan beyaz kumun Salda Gölü kumu değil, mermer tozu olduğu bir şikayet dilekçesiyle açıkça beyan edilmişken, siz kamuoyuna ne zaman bir açıklama yapacaksınız?
►Otelinizin plajında hangi yıldan bu yana insan ve çevre sağlığını tehdit eden bu madde kullanılmaktadır ve bugüne kadar halkın sahiline bu maddeden kaç ton dökülmüştür?
►Otelinizde kalan müşterilere, plajınızda insan ve çevre sağlığını tehdit eden mermer tozu kullandığınız söyleniyor ve gerekli uyarılarda bulunuluyor mu?
►Otelinizde kalan müşterilerde ve otel personelinde mermer tozundan kaynaklı herhangi bir sağlık sorunu yaşanmaması için ne gibi önlemler alınıyor?
►Kültür ve Turizm Bakanı sıfatınız nedeniyle sahibi olduğunuz otelin dokunulmazlığı mı vardır?
►Maxx Royal Kemer Resort Oteliyle ilgili sorular soran bir gazeteciye iftira suçlamasında bulunulmasının nedeni, bu otel sahibinin Kültür ve Turizm Bakanı olması mıdır?
ÇEVRE BAKANINA: BODRUM’DAKİ GİBİ CEZA VERİLECEK Mİ?
CHP’li Aydın Özer’in, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a yönelttiği sorular şöyle:
►Haziran ayı başında Bodrum’da sahile mermer tozu döktüğü tespit edilen iki otele Bakanlığınız tarafından para cezası kesildiği göz önünde bulundurulacak olursa, faturasını bile ibraz ederek mermer tozu kullandığını açıklayan Maxx Royal Kemer Resort Otel’e bir işlem yapılmış mıdır, yapılacak mıdır, ne zaman yapılacaktır?
►Sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı da olan söz konusu otelde sahile dökülen, dolayısıyla denize de karışan, insan ve çevre sağlığına zararlı olan bu madde nedeniyle bir denetleme ve işlem yapılmayacaksa bunun nedeni nedir?
►Denizin kirlenmesine ve kıyı erozyonuna bile neden olabileceği uzmanlar tarafından ifade edilen mermer tozu veya kalsit de denilen bu maddeyi sahillere dökenler hakkında verilen para cezaları caydırıcı mıdır? Bu cezaların artırılmasına ilişkin bir çalışmanız var mıdır?
►Bakanlığınız tarafından bugüne kadar mermer tozu nedeniyle hangi otellere ceza kesilmiştir? Toplam ceza tutarı nedir?
İÇİŞLERİ BAKANINA: İMAR KANUNU GEREĞİ İŞLEM YAPILACAK MI?
CHP’li Aydın Özer’in, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yönelttiği sorular şöyle:
►Sahilinde insan ve çevre sağlığına zararlı olan kalsit de denilen mermer tozu kullandığını açıkça beyan eden Maxx Royal Kemer Resort Otel hakkında İmar Kanunu gereği herhangi bir işlem yapılmış mıdır, yapılacak mıdır, ne zaman yapılacaktır?
►Sahibi aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanı da olan söz konusu otelde sahile dökülen, dolayısıyla denize de karışan, insan ve çevre sağlığına zararlı olan bu madde nedeniyle herhangi bir işlem yapılmayacaksa bunun nedeni nedir?
►Bugüne dek umumun sağlık ve selametinin ihlal edilmesi hususu kapsamında valilikler tarafından yapılan işlemler incelendiğinde en çok hangi sektörün ihlallerde bulunduğu görülmektedir? Bu ihlallere ilişkin veriler nelerdir?
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR İÇİN TEHLİKELİ
Konuya illişkin BirGün’e konuşan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, Taşlardan kayalardan kaynaklanan tozlar genel olarak akciğere zarar verdiğini belirterek, özellikle mermer ve granit işçileriyle yapılan çalışmalarda özellikle akciğerlerde silikozis hastalığına çok rastlandığını hatırlattı.
Her türlü tozun insan sağlığına zararlı olduğunu vurgulayan Bayram, “Kumsaldaki kum da nefes yoluyla alındığı zaman zarara yol açabiliyor. Ama bu tozların partikül çapı, büyüdükçe alt solunum yollarına inme olasılığı azalabiliyor, daha yukarıda tutunuyor. Mermer tozu, daha ince öğütülmüş bir toz. Bunun rüzgar yoluyla havaya karışmasıyla, nesef yoluyla vücuda alınma riski daha yüksek. Dolayısıyla, kolayca havaya karışabilecek bir tozun kullanılması doğru değil” ifadelerini kullandı.
“Deniz kenarındaki kum belli ağırlığı olan, stabil kalan partiküllerden oluşuyor. Ancak dışarıdan kül gibi hafif uçan tozlar çevrede olduğu zaman kolayca insanlar tarafından solunabiliyor” diyen Bayram, sözlerine şöyle devam etti:
“Doğal olmayan materyalin dekor amaçlı kullanılması doğru değil. Genel olarak bu tür tozlara maruziyette kronik akciğer hastalığı, astım, koah, kalp hastalığı gibi kronik hastalığı olanlar daha duyarlı oluyor. Onların akciğer kapasiteleri daha sınırlı. Daha sonra yaşlılar ve çocuklar duyarlı olabiliyor. Boyları zemine yakın olduğu için ve koşturup kumla oynadıkları için çocuklar daha çok etkileniyor. Ayrıca yetişkinlerin soluma hızı dakikada 14-16 iken çocuklar 20-30 kere nefes alıyor. Kronik hastalığı olan biri birden yoğun toza maruz kaldığında oldukça fazla etkilenebilirken sağlıklı bir kişi için uzun vadede tehlike oluşturuyor.”
Cami Sevdası Bin Kişinin Yaşadığı Antarktika'ya Uzandı!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.