DOLAR

34,5467$% 0.18

EURO

36,0147% -0.62

STERLİN

43,3470£% -0.52

GRAM ALTIN

3.005,41%1,48

ONS

2.705,79%1,29

BİST100

9.549,89%1,94

a

ÇANKAYA’DA ÜÇLÜ ZİRVE BAŞLADI

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları ile hareket etmeyen Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel, yaklaşık 45 dakika Başbakan Erdoğan'la görüştü ve ardından Çankaya Köşkü'ne çıktı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eşref Uğur Yiğit ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Aksay’ın emekliliklerini istemesinin ardından gözler komuta kademesinin ne olacağına çevrildi.

Teamüller doğrultusunda ortaya tek bir isim çıkıyor: Jandarma Genel Komutanı Necdet Özel.

Orgeneral Özel’in henüz diğer komutanlarla birlikte hareket ettiğine dair bir bilgi yok. Komutanların kararının ortaya çıkmasından yaklaşık bir saat sonra Özel, Başbakanlık’a gitti ve 45 dakika orada kaldı.

Başbakan Erdoğan ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel arasında saat 19.20’de başlayan görüşme 20.05’te son buldu. Özel, bu görüşmenin ardında Çankaya Köşkü’ne çıktı ve halen orada.

TEK ADAY
Orgeneral Özel emekliliğini istemez ve görevine devam ederse Genelkurmay Başkanlığı için tek aday olarak görülüyor. Bu sürecin nasıl işleyeceğiyle ilgili bilgiyi ise Askeri Yargıtay Onursal Üyesi Ali Fahir Kayacan NTV’ye verdi:

“Genelkurmay Başkanlığı’na doğrudan atama yapılması mümkün değil. Atama, Bakanlar Kurulu’nun teklifiyle Cumhurbaşkanı tarafından yapılıyor. Atanacak ismin kuvvet komutanlığı yapmış olması gerekiyor. Şu ana kadar hakkında herhangi bir haber gelmeyen Jandarma Komutanı Necdet Özel ise kuvvet komutanı sayılmıyor.

Bu şartlarda Özel’in Genelkurmay Başkanı olması mümkün değil. Öncelikle kuvvet komutanı olması lazım ki Kara Kuvvetleri’ne ataması olursa 1 gün o görevde kaldıktan sonra Genelkurmay Başkanı olması mümkün.”

KOLTUĞA ERKEN OTURACAK
Orgenaral Işık Koşaner emeklilik kararı almasaydı yani 2 yıl daha koltuğunda otursaydı, Orgeneral Necdet Özel bu sürecin sonunda Genelkurmay Başkanı olacaktı.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndan doğrudan Genelkurmay Başkanlığı’na atama için bir yasal engel yok ancak teamüller gereği atanacak kişinin Kara Kuvvetleri Komutanlığı yapması gerekiyor. Genelkurmay Başkanlığı ataması Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla olurken, kuvvet komutanlarının ataması ise 3’lü kararnameyle gerçekleşiyor.

Bugüne kadar olan, kuvvet komutanlarını Genelkurmay Başkanı’nın önermesiydi. Byani, bu atamaların yapılabilmesi için de öncelikle Genelkurmay Başkanı sorunun çözülmesi gerekiyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

CHP: TEK SORUMLU HÜKÜMETTİR

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.