34,5593$% 0.22
36,0360€% -0.56
43,2899£% -0.63
3.001,05%1,33
2.698,67%1,02
9.430,06%0,66
Danıştay’ın ilahiyat fakültesi mezunlarının din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni olarak atanamayacağına yönelik kararına Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ’dan sert tepki geldi.
Konya’da Necmettin Erbakan Üniversitesi Köyceğiz Kampusu içerisindeki Zeliha Akpınar Camii’nin temel atma törenine katılan Bozdağ, “İlahiyat mezunlarının öğretmenlik haklarının ellerinden alınmasına izin vermeyiz” dedi.
Kimin öğretmen olacağına Danıştay’ın karar veremeyeceğini iddia eden Bozdağ, “Danıştay’da İdari Dava Daireler Kurulu, ilahiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olmasını engelleyen bir karar verdi. Mahkemenin işi mi bu! Kimin öğretmen olacağına Danıştay karar veremez, idare mahkemeleri karar veremez. Yasayla düzenlenebilir. Ya da idari takdir hakkı yasanın verdiği yetkilerle idare bunu düzenleyebilir. Eğer bir ülkede kimin ne olacağına mahkemeler karar vermeye kalkarsa orada hukuk devletinden bahsedemeyiz. Maalesef Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu yerindelik denetimi yapmış, yetkisini aşarak müdahale etmemesi gereken bir alana hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiştir” diye konuştu.
‘Gereğini yapacağız’
Kimin öğretmen olup olamayacağına Milli Eğitim Bakanlığı’nın ve ilgili yasaların karar vereceğini söyleyen Bozdağ, “Danıştay yerindelik denetimi yapmıştır ama Anayasa’ya göre yerindelik denetimi yapamaz. Onun için ilahiyat fakültelerinin mezun ve öğrencilerine şunu ifade etmek isterim: Bu konuda ilahiyat mezunlarının öğretmenlik hakkının elinden alınmasına izin vermeyiz. Bu konudaki değişiklik neyse bunu yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konu Başbakanımızla Milli Eğitim Bakanımızla istişare edilmiştir. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili bir yasal düzenlemeyi yapacağız. Bu haksızlığı ortadan kaldıracağız” dedi.
Din dersinde ısrarcı
Bozdağ, bazı mahkemelerin din kültürü ve ahlak bilgisi öğretimi ile ilgili derslerin zorunlu tutulamayacağına yönelik kararlarını da eleştirdi. İlk ve orta dereceli okullarda din öğretimi yapıldığını ifade eden Bozdağ, şöyle dedi:
“İstanbul’da bir idare mahkemesi hem de oybirliğiyle ‘Din eğitimi dersine insanlar mecbur edilemez’ diyor. Buradan söylüyorum, mahkemenin belli ki hâkimleri din eğitimi ve din öğretimi arasındaki farkı bilmiyor. Belli ki kullandıkları bilirkişiler de bu konudaki farkı bilmiyor. Türkiye’de ilk ve ortaöğretim kurumlarında verilen derslerin hiçbiri din eğitimi dersi değildir. Din ve ahlak kültürüne dair bilgiler verilmektedir. Yapılan bir öğretimdir, eğitim değildir. Maalesef mahkemelerde bazı hâkimler bu öğretimi eğitim yerine ikame etmeyi hem de mahkeme kararıyla başarmışlardır. Ama bu kabul edilemez bir durumdur.”
GEÇMİŞİNİ GİZLEYEN BAŞKAN!..
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.