DOLAR

34,8430$% 0.02

EURO

36,8101% 0.05

STERLİN

44,4405£% 0.04

GRAM ALTIN

2.980,69%0,17

ONS

2.663,09%0,21

BİST100

10.257,39%1,75

a

ERDOĞAN BDP’NİN TALEPLERİNİ ÇİZDİ, ATTI!

BDP'nin yemin krizini bitirmek için öne sürdüğü şartların üstünü çizen Erdoğan, metni BDP'ye geri gönderdi. İşte Erdoğan'ın BDP'nin üstü çizilen şartları...

 BDP’liler, KCK sanıklarının tahliyesini engelleyen yasaların derhal değiştirilmesini ve ara seçim istedi. Talepler Erdoğan’a iletildi. Başbakan, ‘kabul edilemez’ buldu. Top şimdi BDP kanadında. BDP’li milletvekillerinin KCK sanıklarının tahliye edilmemesini gerekçe göstererek başlattığı yemin boykotuyla ilgili müzakereler sürüyor.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında başlatılan ilk görüşmeden BDP’nin talepleri nedeniyle sonuç alınamadı. BDP’nin Hatip Dicle’ye yeniden milletvekilliği yolu açılması ve tutuklu milletvekillerinin derhal serbest bırakılmasına yönelik taleplerini AK Parti kabul etmedi. Erdoğan’ın da ‘kabul edilemez’ değerlendirmesinde bulunduğu kaydedildi.

KCK VE DİCLE ŞARTI

CHP’nin çözüm için ’yazılı metin’ şartını eleştiren BDP, yazılı öneri sunmadı. BDP heyeti, YSK tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle ile KCK davasından tutuklu 5 milletvekilinin tahliyesine yönelik anayasal ve yasal düzenleme talep etti. BDP heyeti, bu çerçevede, anayasaya ‘milletvekili tutuklu kalamaz’ şeklinde geçici ek madde eklenmesi ve BDP’li milletvekilleri hakkındaki yargılamalara gerekçe olan anayasanın dokunulmazlığı düzenleyen 83. maddesinde atıfta bulunulan ve ’devlet aleyhine işlenen suçları’ düzenleyen 14.maddesinin değiştirilmesini istedi. Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesinin gerekçesi olan Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) “basın yoluyla propaganda” fiilini düzenleyen 7.maddesinde de değişiklik talep edildi. BDP Dicle’nin yeniden milletvekili seçilmesine yönelik daha önce de dile getirdiği Diyarbakır’da ya da başka bir ilde ara seçimyapılması teklifini tekrarladı. Söz konusu düzenlemeler yasalaşana kadar Meclis’in çalışması, sorunun çözümüne yönelik ’iyi niyet’ beyanının dile getirilmesi gerektiği ileri sürüldü.

YENİ ANAYASAYI ÖNEMSİYORUZ

Görüşmenin diğer gündem maddesi, yeni anayasa çalışmaları oldu. BDP’li Demirtaş, yeni anayasa çalışmalarını önemsediklerini ve katkı vermek istediklerini belirtirken, Türkiye’nin Kürt sorunu dahil tüm sorunlarının demokratikleşme ve sivilleşmeyi içeren yeni anayasa ile mümkün olacağını belirtti. Demirtaş, yeni anayasa çalışmasının tüm partilerin katılımı ile gerçekleştirilmesi ve anayasada tüm kimliklerin tanınmasının önemli olacağını ifade etti.

DEMİRTAŞ: DİYALOGLA AŞILIR

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, iki heyetin önerilerini sözlü olarak dile getirdiğini, bu önerilerin karşılıklı değerlendirileceğini ve yeniden bir araya geleceklerini söyledi. Demirtaş, sorunları yüz yüze konuşmanın önemli olduğunu vurgularken, “Türkiye’nin en büyük sorunları bile diyalogla, konuşarak, birbirini anlamaya çalışarak çözülebilir. Bu krizler de umut ediyorumki; birbirini daha iyi anlayarak çözüm aşamasına gelir. Biz sorunu hiçbir zaman yemin krizi olarak tanımlamadık. Türkiye’de demokratik siyasetin önünde engeller var. Bu engellerle ilgili birlikte ne yapabiliriz, bunun tartışması içindeydik. Sonuç elde edersek, demokratik siyasete hep birlikte güç vermiş oluruz” dedi.

DİYARBAKIR’DA TOPLANTI YOK

BDP Grubu’nun, görüşmeye katılan heyete karar verme noktasında ‘tam yetki’ verdiği, Diyarbakır’da yeniden grup toplantısının gerçekleştirilmeyeceği de öğrenildi.

DTK OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Bu arada Demokratik Toplum Kongresi, BDP’nin talepleri arasında yer alan ‘demokratik özerklik’ projesini değerlendirmek üzere olağanüstü toplantı çağrısı yaptı. Toplantı bugün Diyarbakır’da gerçekleştirilecek. DTK, çağrı yaparken, eksiksiz katılım uyarısında bulundu.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

KILIÇDAROĞLU ‘HERKESE ANLATIN’ DEDİ…

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.