Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan kadınlar büyük dramlar yaşıyor. Kamp dışında Türkiye’de çeşitli illerde yaşayan kadınlar mesleklerini devam ettirmeye veya dilenerek hayata tutunmaya çalışırken çoğu çaresizlikten kuma olarak Türkiye’de ki erkekler ile evleniyor.
Sovyetler birliğinin dağılması ile birlikte Karadeniz bölgesinde yaşanan Nataşa krizi çok sayıda ailenin dağılmasına sebep olmuştu. Suriye’deki iç savaştan Türkiye’ye sığınan kamp dışında kalan kadınlar hayatta kalabilmek için kuma olmayı kabul ediyor.
Suriye’den geçerek Mardin Kızıltepe’ye yerleşen bayan öğretmen Kızıltepe’de küçük bir terzi dükkânı açarak hayatta tutunmaya çalışıyor. İŞ’te KADIN’a konuşan sığınmacı kadın. Türkiye’de kimi insanların kendilerini baş tacı ettiğini, kimilerinin de dışladığını söyledi. Eşinin tarım bakanlığında üst düzey yönetici olduğu için isminin ve fotoğrafının yayınlanmasını istemeyen sığınmacı kadın Türkiye’deki erkekler tarafından Suriyeli kızların kuma olarak alındığını belirtti.
Sosyal bir yaraya dönüşen bu sorun Güneydoğu illerinde ailelerin dağılmasına sebep oluyor. Bazı vatandaşlar Suriye’deki yaşam şartlarının iyi olmaması sebebi ile savaştan önce sınır kapılarının açılması ile birlikte Suriyeli kızların Türkiye’ye kuma olarak geldiğini ancak savaştan sonra bu durumun daha da arttığını belirtti.
Bölgede eşinin bulunduğu eve Suriyeli kuma getiren erkekler olduğu gibi ayrı ev tutan erkeklerde imam nikâhı ile kuma alıyor.
Bölgedeki esnaf kuma olayının geldiği boyutları anlatırken hayatta kalmaya çalışan Suriyeli kadınların esnafı dolaşarak kendilerini kuma almalarını istediğini söylüyorlar.
Resmi kayıtlara geçmediği için kaç Suriyeli kadının kuma olarak evlendiği belirlenemese de bu sayının her geçen gün arttığı belirtiliyor.
Bölgede Kürtçe ve Arapça bilinmesi sebebi ile Suriyeli kadınlarla dil sorunu da yaşanmıyor.
Psikolog Mükrime Polat kuma olayının güneydoğuda kanıksandığını bir adet olduğunu belirtti. Polat; “Güneydoğuda kuma olayı bulunuyor. Suriyeli kadınlarla bunun daha da arttığı görülüyor. Bu durum ailelerin dağılmasına veya üzerine kuma gelen kadınların travmalar yaşamasına, çocukların psikolojik sorunlar yaşamasına sebep oluyor.” dedi.
www.istekadin.org