DOLAR

35,2148$% 0.11

EURO

36,6970% 0.08

STERLİN

44,1948£% -0.1

GRAM ALTIN

2.962,94%0,14

ONS

2.616,53%0,00

BİST100

9.916,22%2,52

a

İŞTE O KARARIN PERDE ARKASI!

Gülen cemaati hakkındaki karar, MGK’ya sivil genel sekreter atanmasından bir hafta sonra alındı. O toplantıya ilk sivil sekreter katılamadı ama MGK’yı sivilleştiren düzenlemeler bir yıldır yapılıyordu.

 Fethullah Gülen Grubu’na yönelik ağır yaptırımlar içeren bir eylem planı hazırlanmasına ilişkin kararın, Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği’ne ilk kez sivil genel sekreter atanmasının ardından alındığı ortaya çıktı. Ancak MGK’nın Gülen kararlarını aldığı 25 Ağustos tarihli toplantıya, MGK Genel Sekreterliği’ne atanan ilk sivil olan Yiğit Alpagon katılmamıştı. Söz konusu toplantıda, MGK’nın son asker genel sekreteri olan orgeneral Şükrü Sarıışık da yer almamıştı. 2. Ordu Komutanlığı’na atanan Sarıışık yerine MGK Genel Sekreter Başyardımcısı Korgeneral Hayrettin Uzun toplantıya iştirak etmişti. Ataması 16 Ağustos’ta yapılan Alpagon, ilk olarak bundan iki ay sonra 27 Ekim 2004’te MGK Toplantısına katılmıştı.

 Gülen Grubu’na yönelik 15 maddelik eylem planı kararının MGK’da, 25 Ağustos 2004 tarihinde alınması ve kararın altında Başbakan Erdoğan ile dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün de imzalarının bulunmasına ilişkin haberle ilgili tartışmalar sürüyor. Bu tartışma, AKP’nin iktidara geldiğinden bu yana izlediği MGK politikalarını da yeniden gündeme getirdi. Hükümet, AB’ye uyum sürecinde askerî vesayetin geriletilmesi hedefiyle 2003 yılında MGK Yasası’nı, ardından da MGK Gizli Yönetmeliği’ni değiştirdi, 17 Ağustos 2004’te ise MGK’ya ilk kez sivil genel sekreter atadı. Söz konusu atamadan bir hafta sonra yapılan MGK toplantısında Gülen’i bitirme planına imza atılması ise çelişki yarattı.

ASKERÎ VESAYETE KARŞI SİVİLLEŞME
Taraf gazetesinin haberine göre; AB üyelik sürecinin de gereği olarak MGK’nın sivilleştirilmesi için ilk büyük adım 2001’de atılmıştı. AKP’nin iktidar olmasından önce, 3 Ekim 2001’de yapılan Anayasa değişikliğiyle MGK’daki sivil üye sayısı artırılmış, Başbakan yardımcıları ve Adalet Bakanı da kurul üyesi yapılmıştı. Daha da önemlisi, “MGK’da alınacak kararların ‘Bakanlar Kurulu’nca öncelikle dikkate alınacağı” şeklindeki ifade “Bakanlar Kurulu’nca değerlendirilir” şeklinde değiştirilmiş, aynı değişiklikte MGK kararlarının tavsiye niteliği taşıdığı da vurgulanmıştı.

AKP UYUMU SÜRDÜRDÜ
2002’de iktidara gelen AKP hükümeti de MGK’nın sivilleştirilmesi ve demokratikleşme çabalarına önemli katkılar sağlamış, Anayasa’daki değişikliğin gerektirdiği AB uyum yasalarını Meclis’ten geçirmişti. Bu kapsamda MGK Genel Sekreterliği Kanunu 7 Ağustos 2003 tarihinde 7. Uyum Paketi ile önemli değişikliklere tabi tutulmuştu.

ASKER SEKRETER BİTTİ
4963 sayılı yeni kanun ile, Başbakan’a bağlı bir teşkilat olan Genel Sekreterliğe 1938’den sonra ilk kez sivil bir Genel Sekreter atanması olanaklı hâle gelmişti. Çünkü, o tarihe kadar MGK Genel Sekreteri, Orgeneral-Oramiral rütbesindeki Silahlı Kuvvetler mensupları arasından Genelkurmay Başkanı’nın inhası ve Başbakan’ın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu’nun kararıyla atanıyordu. Değişiklikle ise Genel Sekreter’in, Başbakan’ın teklifi ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile atanacağı kabul edilmişti. MGK Kanunu’ndaki değişiklik ile Genel Sekreterliğin görevleri de önemli ölçüde değiştirilmişti.

YÖNETMELİGE BY-PASS
MGK Kanunu’ndaki değişikliğin ardından, MGK’nın aynı tarihlerde deşifre olan ve halka karşı psikolojik savaş yürütülmesine ilişkin hükümler barındıran Gizli Yönetmeliği’ne de el atılmıştı. MGK Genel Sekreterliği Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler 8 Ocak 2004 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanmış, bununla gizli yönetmelik de yürürlükten kaldırılmıştı. Yeni yönetmelikle genel sekreterliğin görev ve yetkileri önemli ölçüde daraltılmış, Milli Güvenlik Siyaseti Başkanlığı, Bilgi Toplama ve Değerlendirme Grup Başkanlığı ile Toplumla İlişkiler Başkanlığı’nın (TİB) faaliyetlerine son verilmişti

İLK SİVİL SEKRETER
Değişiklikle psikolojik harekât planları üretmek ve uygulamak görevini yürüten TİB’in yaklaşık 3 milyon dolar olan bütçesi de Başbakanlığa iade edilmişti.

AKP hükümeti, bu adımlardan sonra da 17 Ağustos 2004’te MGK Genel Sekreterliği görevine ilk kez bir sivili, büyükelçi Yiğit Alpogan’ı atamıştı.

DOKUZ GÜN SONRA O PLANA İMZA
Ancak şimdi, MGK’nın “Gülen Grubu’nun faaliyetlere karşı alınması gereken tedbirler” başlıklı kararını, ilk kez sivil genel sekreterin göreve atandığı tarihten sadece dokuz gün sonra, 25 Ağustos 2004 tarihinde aldığı ortaya çıktı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

SAİD NURSİ’NİN ÖĞRENCİSİ SAF DEĞİŞTİRDİ

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.