34,6090$% 0.14
36,2021€% -0.32
43,4302£% -0.18
2.903,73%-0,47
2.622,13%-0,13
9.659,96%1,15
Takan’ın bugünkü yazısı şöyle:
Uzun bayram tatili boyunca Türkiye’ye elini kolunu sallaya sallaya, akın akın gelen Afgan mültecileri seyrettik!.. Suriyeli sığınmacılar kanayan derin, kronikleşen bir yara… Yıllardır yapılan yerinde uyarılar fayda etmiyor. Nasıl fayda etsin ki?.. Saray iktidarı ve küçük ortaklarının desteği ile uygulanan sistemli yıkım projesi bunun adı!..
Saray iktidarı, vatan topraklarının yabancılara satışında da dünya şampiyonu olmuştu. Yeniçağ Gazetesi’nin arşivine bakın, yıllarca bu konuda belgeleriyle uyarılar yaptık. Biz söyledik biz dinledik!..
Saray iktidarı, yeni bir dünya rekoruna doğru gidiyor. Girin, bakın Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine… Türkiye’de, ev sahibi olmak isteyen yabancıların sayısı her geçen gün artıyor. Konut satışları yılın ilk yarısında (Ocak – Haziran 2021) yüzde 11.5 gerilerken, yabancılara yapılan satışlar yaklaşık yüzde 44 artış gösterdi. Haziran ayı itibarıyla satış rakamlarına bakıldığında geçen yılın aynı ayına kıyasla yabancılara yapılan konut satışlarındaki yüzde 185’lik artış dikkat çekiyor.
★★★
“Ne var bunda” demeyin!.. Eğer hâlâ “Türkiye’ye döviz girsin de nasıl girerse, hangi yollardan girerse girsin” kafasındaysanız, o zaman, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın değerlendirme raporundan şu satırları okumanızı öneririm;
-Haziran ayı konut satış istatistiklerinde yabancıların Türkiye’deki konut alımlarında ciddi yükselişler olması dikkat çekerken, döviz kurlarındaki yükseliş ve TL’nin değer kaybı nedeniyle yabancılar açısından konut fiyatlarının düşük kalması önemli bir etken. Beklentiler yılsonuna kadar yabancılara yapılan konut satışları toplamının 50 bin ve üzerine çıkarak rekor seviyeye gelmesi.
-TÜİK’in Haziran 2021 konut satış verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde toplam konut satışları yüzde 11.5 azalırken, yabancıya satışlardaki yüzde 44 artışla birlikte ilk 6 ayda yabancıların satın aldığı konut sayısı 20 bin 488 oldu.
-İktidar 2013 yılında başlattığı uygulama ile 1 milyon dolar ve üzerinde tutarlarda gayrimenkul satın alan yabancılara T.C. vatandaşlığı verilmesini kararlaştırmıştı. 1 milyon dolarlık tutarın yüksek bulunması nedeniyle fazla ilgi görmeyen vatandaşlık karşılığı gayrimenkul satışları, 2018 yılında tutarın 250 bin dolar olarak belirlenip 4’te 1’e düşürülmesiyle yabancıların konut alımları da hızlanmaya başladı. Bunun yanı sıra 2015’ten bu yana dolar kuru 3.5 TL’den 8.5 TL’ye çıkarak, TL karşısında yaklaşık yüzde 200 değer kazandı. Euro, 4 TL’den 10 TL düzeyine yaklaşarak yüzde 250 değer kazandı. TL’nin de aynı düzeyde değer kaybetmesi ellerindeki dövizle Türkiye’de hem ev sahibi hem de vatandaş olmayı hedefleyen yabancıların konut alımlarına olan ilgisini artırdı.
-Yüksek enflasyon, buna paralel olarak artan konut fiyatları ve yükselen konut kredisi faizleri Türk vatandaşlarının konut sahibi olmasını zorlaştırırken, gerek büyük şehirlerde gerekse yazlık bölgelerde yabancılar açısından dövizle konut sahibi olmak kolaylaştı.
-Özellikle döviz birikimlerini gayrimenkulde değerlendirmek isteyen yabancılar açısından birkaç yıl önce 1 milyon dolar ya da Euro’nun TL karşılığı bugün 2-2.5 katına çıkınca, birkaç yıl önce aynı parayla bir konut alabilirken şimdi aynı dövizle iki konut birden satın alma imkanına sahip oldular.
★★★
-Diğer yandan Türkiye genelinde konut satışları haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.1 azalarak 134 bin 731’e gerilerken, Ocak-Haziran dönemi 6 ayda ülke geneli konut satışları toplamı ise geçen yılın ilk yarısına kıyasla yüzde 11.5 azalarak 552 bin 810’a geriledi. Salgın nedeniyle konut satışlarında 16 aydan bu yana beklenen performans yakalanamıyor. Bu da konut stoklarının artmasına ve enflasyonla birlikte konut fiyatlarının yükselmesine neden oluyor.
-Eurostat verilerine göre son bir yılda Avrupa’da yüzde 32’lik artışla konut fiyatlarının en çok arttığı ülke Türkiye oldu. AB ortalaması ise yüzde 6.1 olarak hesaplandı. İktidarın dönem dönem kamu bankalarına yaptırdığı kısa süreli düşük faizli konut kredisi kampanyaları ise konut-inşaat sektörünün sıkıntılı tablosuna çözüm olmaktan oldukça uzak. İflas ve konkordatoların en çok yaşandığı sektörlerin başında da inşaat-konut sektörü geliyor.
★★★
Eğer, bu satırlarda fotoğrafı önünüze konulan acı tabloyu görmekte zorluk çekiyorsanız, çok basit bir soru, onu sorun kendi kendinize;
Afganistan’dan akın akın mülteci Türkiye sokulurken Afganistan vatandaşları Türkiye’de en çok konut satın alanlar listesinde nasıl başa güreşebiliyor?..
Bir yerlerde, Kıbrıs’ı satışa çıkaran “yes be annem”cilere rastlarsanız bir zahmet soru verin;
Bu ne yaman çelişki be annem değil mi diye!..
Bakalım ne cevap alacaksınız?..
Erdoğan Bayraktar'ın Tweeti Ortalığı Karıştırdı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.