34,4465$% 0.3
36,3032€% 0.16
43,4559£% -0.34
2.836,84%0,10
2.562,19%-0,20
9.389,62%-0,33
Türkiye ekonomisinde kriz derinleşiyor. Halkın geçim sıkıntısı, anket sonuçlarına da yansıyor. Siyaset kulislerinde, erken seçim her geçen gün daha fazla konuşulurken, anketlerde yüzde 50 +1’e ulaşamayan Cumhur İttifakı ise yeni bir seçim hamlesine hazırlanıyor.
Avrasya araştırma şirketinin yayınladığı ağustos ayı anketine göre, AKP ve MHP’nin toplam oyu yüzde 43’te kaldı. MHP ise yüzde 7,1 ile baraj altında kalıyor. Yaşanan oy kaybı üzerine Cumhur İttifak’ı harekete geçti. AKP ve MHP olası bir iktidar değişimini engellemek için seçim kanunu değiştirmeye hazırlanıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 26 Haziran’da yaptığı açıklama ile, siyasi partiler kanununda değişiklik yapılması çağrısında bulunmuştu. AKP ile konu ile ilgili görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Bahçeli “Özellikle siyasi partiler kanunu, seçim kanunu ve TBMM iç tüzüğü’nü yeniden ele alarak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle çelişmeyecek içerik netliğiyle ve ifade niteliğiyle perçinlemek zarurettir.” demişti.
AKP ve MHP arasında süren seçim kanunda değişiklik çalışmalarına dair bilgilere TELE 1 ulaştı. İddiaya göre, seçim kanunda yapılacak düzenlemeyle, milletvekili seçimlerindeki baraj düşürülecek. Değişiklikle, anketlerde baraj altında gözüken MHP’nin meclise girmesi sağlanacak. Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de önemli bir değişikliğe gitmeye hazırlanıyor. Kulislerden edinilen bilgilere göre, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde iki aşamalı seçim sistemi değiştirilecek.
Anketlere göre yüzde 50+1’e ulaşamayan Cumhur İttifakı, Cumhurbaşkanı seçilmesi için şart olan yüzde 50+1 kuralını kaldıracak. Cumhurbaşkanı seçimleri tek aşamada tamamlanacak ve en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı olacak. AKP ve MHP kurmayları, bu değişiklikle, Millet İttifakı’nın birden fazla aday çıkarması halinde, AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan’ın ilk turda seçileceğini düşünüyor.
Bilindiği üzere eski bakanlardan Faruk Çelik’in ortaya attığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ‘Yüzde 50+1′ zorunluluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik tartışmalara değinen Erdoğan, bu konuda bir çalışma yaparak Meclis’e getirmeyi amaçladıklarını söylemişti. Erdoğan “Bu durum bir anayasa değişikliği gerektiriyor. Dolayısıyla konuşma yeri Meclis’tir. Ön hazırlığımızı buraya getirebiliriz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle el ele vererek bunu gerçekleştirebiliriz” şeklinde konuşmuştu.
FARUK ÇELİK NE DEMİŞTİ?
AKP’nin kurucularından ve önceki hükümetlerde bakanlık yapan Faruk Çelik, cumhurbaşkanı seçilmek için gereken yüzde 50+1 oranının değiştirilmesi önerisinde bulunmuş ve “İlk turda yüzde 40 ve üzeri oy alan seçilsin. Yüzde 50+1 formulü Türkiye’yi yorar” demişti.
'Erdoğan Artık Damadını Görevden Alamaz Çünkü'
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.