DOLAR

35,2708$% 0.29

EURO

36,8098% 0.18

STERLİN

44,2627£% 0.12

GRAM ALTIN

2.987,26%0,33

ONS

2.634,00%0,01

BİST100

9.949,01%0,33

a

‘KUZEY SURİYE’YE İZİN VERMEYİZ’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Suriye'nin bütünlüğü bizim için çok çok önemli. 'Kuzey Suriye' gibi bir oluşuma müsaade edemeyiz'' dedi.

 Birleşik Arap Emirlikleri dönüşünde uçakta gazetecilerle sohbet eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ”Suriye’nin bütünlüğü bizim için çok çok önemli. Irak’ta yaşanan sıkıntının da yaşanmasını istemiyoruz. Biz, Kuzey Suriye gibi bir oluşuma Türkiye olarak müsaade edemeyiz. O bize farklı yetkiler, farklı haklar verir. Kimsenin de böyle bir şeye müsaade etmemesi lazım” şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan’a sorular bazı sorular ve cevapları şöyle;
SORU: Suriyeli muhalifler ellerindeki bölgeleri yönetmek üzere 2 Mart’ta başbakanlarını seçmek için İstanbul’da toplanma kararı aldı. Cuma günü de ABD Dışişleri Bakanı John Kerry gelecek belki görüşülebilir. Suriye’deki meselede bir değişiklik umudu var mı?
CEVAP: Kerry ile bu tür şeyleri görüşürüz, o ayrı mesele. Henüz ABD taşın altına elini koymadı ki neyi, nereye kadar konuşacağız o önemli. Şu anda bir şey söylemem mümkün değil.
Suriye’de iki yıl hemen hemen devriliyor, bu süre içerisinde henüz Amerika’nın net tavrı ortada yok. Kınıyor falan bu tür şeylere eyvallah tamam da biz Amerika’dan başka bir şey bekliyoruz. Rusya’nın ortaya koyduğu menfi tavır, Çin’in tavrı ortada. Bunlarla bizim görüştüğümüz kadar Amerika’nın da görüşmesi lazım, eğer bu işi çözmek istiyorsa onlarla masaya oturması lazım. BM Güvenlik Konseyi’nde ben daimi üye değilim ki onlar daimi üye. Daimi üyeler orada bir neticeye varamadıktan sonra dünyadaki bu kriz ülkesinin krizini nasıl çözeceğiz. BM bu işler için kurulmadı mı? Bu işler için kuruldu. Bu işlerin de kilit ülkeleri 5 tane ülke. 5 ülke üzerine düşeni henüz yapmadı.
İİT’ye yönelik eleştiriler
SORU: İslam İşbirliği Teşkilatı’na yönelik eleştiriler de var, organizasyonun tam hakkıyla Suriye konusunda tepki vermediği düşünülüyor, siz ne düşünüyorsunuz?
CEVAP: İslam İşbirliği Teşkilatı’nın da Arap Ligi’nin de eleştirilmeye layık olduğunu söyleyebilirim. Ne Arap Ligi ne de İslam İşbirliği Teşkilatı Suriye konusunda şu ana kadar ciddi bir tavır, yük almamıştır. Yük ağırlıklı olarak Türkiye ve Katar’ın üzerindedir. Biz, diğer ülkelerden de destekler bekliyoruz. Türkiye’nin şu ana kadar harcadığı para 600 milyon doları aştı. Suudi Arabistan’ın lojistik destek için 50 milyon dolar gibi bir yardımı ve bazı ülkelerden gelen toplamda 30 milyon dolar gibi insani yardım söz konusu. Maalesef ağırlıklı olarak yük bizim ve Katar üzerinden gidiyor.
”Son dönemece giriliyor”
SORU: Libya’da çok farlı bir müdahale vardı.
CEVAP: Orada BM Güvenlik Konseyi ani bir karar aldı. Kararın belki içeriği farklıydı ama onu Fransa kendi arzu ettiği gibi kullandı, adımı attı. Adımı attıktan sonra diğerlerinin de geriye dönmesi söz konusu olmadı. Diğerleri de peşine takıldı. Zaten orada Kaddafi adeta ciddi bir vurgun yedi. Kendisini toparlaması zaten mümkün değildi, nitekim de toparlayamadı.
Suriye konusu böyle gitmeyecektir. Ben, bunun çok daha fazla uzayacağı kanaatinde değilim. Artık son dönemece giriliyor gibi geliyor bana. Son dönemece girerken de buranın en önemli tavrı muhalif güçlerin ortaya koyduğu tavırdır. Çok şehit verdiler, 60 bini aştı ama yılmadan, usanmadan bütün imkansızlıklara rağmen Şam’a girmiş vaziyetteler. Demek ki olayın bir de güney durumu olduğu anda bu iş farklı bir şekilde gelişir.
SORU: Birçok senaryo var, Suriye’nin bölünmesi, iç savaşın daha da uzun sürmesi gibi bunları nasıl değerlendiriyorsunuz?
CEVAP: Başta Türkiye olmak üzere Suudi Arabistan, Ürdün, Mısır bu ülkelerin hiçbirisi bölünmesinden yana değil. Böyle bir şeye de inşallah fırsat vermeyiz. Suriye’nin bütünlüğü bizim için çok çok önemli. Irak’ta yaşanan sıkıntının da biz yaşanmasını istemiyoruz. Biz, Kuzey Suriye gibi bir oluşuma Türkiye olarak müsaade edemeyiz. O bize farklı yetkiler, farklı haklar verir. Kimsenin de böyle bir şeye müsaade etmemesi lazım.
Irak’takini bölünme olarak kabul etmiyorlar, ‘eyalet sistemine geçiştir’ diyorlar. Eyalet sistemine geçişse Süleymaniye için Kerkük veya Musul için aynı sistemi niçin düşünmüyorsun? Biz, Kerkük için diyoruz ki ‘oraya özel statü tanıyalım, aynı şeyi Musul’da, Süleymaniye’de yapalım’ ama bunların hiçbirine yanaşmıyorlar. Er ya da geç o da olacak, oradaki yapı oraya gidecek. Kuzey Irak’ta olduktan sonra orada da olmasına mani bir hal yok.
”İran’ın başından beri takındığı bir net tavır yok”
SORU: Suriye’nin kuzeyde, Kuzey Irak’taki gibi bir otonom bölge kabul edilebilir mi?
CEVAP: Ne otonom ne legal ne illegal… Bütünlüğü bu bozar, biz bütünlüğü bozan herhangi bir oluşuma müsaade edemeyiz, o olduğu zaman farklı bir sıkıntı meydana gelir. Bizim, Kuzey Irak’taki sınırımızla burayı birbirine karıştırdığımız zaman burası 1’e 3. Tamamı PYD’nin sınırı değil, ama bunların içinde Arapların egemen olduğu bölge var, Türkmenlerin egemen olduğu bölge var. Kürtlerin içerisinde PYD yapısında olan da var, olmayan da var. Böyle bir yapı var, yeknesaklık yok. Orada çok ciddi sıkıntılar meydana geliyor.
SORU: İran’ın Suriye konusundaki tavrı sizi hayal kırıklığına uğrattı mı?
CEVAP: İran’ın başından beri takındığı bir net tavır yok, ikircikli bir tavır var. Bizim dünyada İran’a yönelik bu kadar olumlu yaklaşımlarımız, herkesi karşımıza alarak takındığımız tavırlara karşı İran’ın bu kadar Müslüman’ın öldürülmesine seyirci kalması, müsaade etmesi bir defa asla yenilip yutulacak iş değil. Bu çok üzüntü vericidir. Şimdi Golan ile ilgili farklı şeyler konuşuluyor, orada İsrail’in sondaj çalışmalarından bahsediliyor, ‘su arama olabilir, petrol arama olabilir’ deniliyor. İsrail burada savaşın bitmesini ister mi? İstemez. Niye? Şu anda kendi içinde meşgul olsun ki o da orada kuzu kuzu işini bitirsin. Temenni ederiz ki inşallah çok kısa bir süre içerisinde Suriye’deki bu süreç sona ersin.
”Rektör akademik işlerle uğraşsın”
SORU: Yeni YÖK Yasası’nda yönetimsel soruları da çözecek birtakım değişiklikler düşünüyor musunuz?
CEVAP: Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı üzerinde çalışıyor, ondan sonra bize gelecek. Bize geldikten sonra ekibimle onun üzerinde çalışma yapacağız.
Biz, şimdi hem dünya ile entegre olalım diyoruz. Dünya ile entegre olacaksak Batı ne tür bir üniversite anlayışıyla çalışıyor, bunu görmemiz lazım. Allah rahmet etsin Sabancı ziyaretime gelmişti, benim de ilk dönemimdi. ‘Başbakanım 250 milyon dolar yatıracağım, rektörünü ben atayamayacağım, böyle bir şey olur mu’ dedi. Şimdi ben bunu tartışamam doğru. Buranın patronu benim ama ben rektörünü atayamayacağım, sonra rektörle mi okulu yöneteceğim. Amerika’da okulların, üniversitelerin yönetimini rektörler yapmaz, rektör akademik işlerle uğraşır. Yönetim başka bir şey, bu başka bir şey. Bunların hep gözden geçmesi lazım. Rektör bunlarla niye uğraşsın, rektör gitsin akademik işlerle uğraşsın.”
”Çözüm süreci”
Başbakan Erdoğan çözüm sürecine ilişkin soru üzerine de ”Türkiye’deki teröristler sınırdan ikinci bir ülkeye gittiği anda bu süreç fiilen başlamış demektir. Ondan sonra Mahmur Kampı var, bu Birleşmiş Milletler ile görüşülerek halledilmesi gereken bir süreçtir” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

İŞTE CHP’NİN İSTANBUL VE İZMİR ADAYLARI!

HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.