Barış süreci kapsamında en son 14 nisanda İmralı’da PKK lideri Öcalan ile görüşen BDP heyeti, adaya altıncı ziyaretini dün gerçekleştirdi. Heyette BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ile Grup Başkanvekili Pervin Buldan yer aldı. Ancak, partinin bu heyette yer almasını istediği hâlde Sırrı Süreyya Önder ile BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak veto yedi, heyete alınmadı. Gezi Parkı direnişine ön ayak olması ve devamında desteğini sürdürmesi nedeniyle Başbakan Erdoğan’ı öfkelendirdiği bilinen Önder’i heyette istemeyen ismin ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğu öne sürüldü.
Son ziyaret ve çekilme
Taraf’dan Adnan Keskin’in haberine göre; BDP’li Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’den oluşan son heyet Öcalan ile geçtiğimiz 14 nisanda görüşmüş, bu görüşmeden 10 gün sonra da PKK, Kandil’de düzenlediği basın toplantısıyla 8 mayıstan itibaren silahlı güçlerini Türkiye sınırlarından çekmeye başlayacaklarını ilan etmişti. Böylece süreçte yeni aşamaya geçilmiş, süreçte ciddi kesinti de yaşanmamıştı. BDP, sınır dışına çekilmenin sorunsuz ilerlemesini gördükten sonra da geçen hafta İmralı’ya altıncı ziyaret için başvurmuştu. Parti, bu heyette daha önce adaya giden heyetteki isimlerden Buldan ve Önder ile BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın isimlerini önermişti.
Başvuruyu değerlendiren Adalet Bakanlığı, İmralı’ya yalnızca BDP Eşbaşkanı Demirtaş ile Pervin Buldan’ın gitmesine izin verdi. Ancak BDP’nin önerdiği listedeki iki isim Kışanak ile Önder’e izin çıkmadı. Önce çatışmasızlık, ardından sınırdışına çekilmenin başlamasından sonra yapılacak ilk ziyaret olması açısından önemsenen ve bundan sonra izlenecek yol haritasının belirleneceği görüşme için Demirtaş ve Buldan dün sabah İmralı’ya gitti.
Gezi eylemi veto yedirtti
BDP’nin önerdiği listeye rağmen özellikle altıncı İmralı heyetinde Sırrı Süreyya Önder’in yer almaması siyasi kulislerde öncelikle “Gezi vetosu” olarak yorumlandı. Önder’in, daha önce iki kez İmralı’ya gitmesi, ardından Kandil ile görüşmeleri yürüten isim olmasından kaynaklı önemine rağmen son heyete alınmaması, Gezi Parkı eylemlerindeki rolüyle ilişkilendirildi. Gezi direnişini yaratan isimlerden olması ve sonrasında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Vekili Bülent Arınç ile görüşmesinde eylemlere olan desteğini sürdürmesi nedeniyle Önder’in Başbakan tarafından veto edildiği yaygın şekilde konuşuldu.
Ancak, Önder’e veto isteyen asıl kişinin Öcalan ile çözüm sürecini sürdüren heyetin başındaki isim olan MİT Müsteşarı Hakan Fidan olduğu, Fidan’ın nedeni henüz bilinmemekle birlikte Başbakan ile Bakanlığa bu isteğini ilettiği için heyete alınmadığı öne sürüldü.
Erdoğan’ı kızdırana izin yok
BDP’Lİ Sırrı Süreyya Önder’in İmralı vetosu, bu konuda üçüncü örnek oldu. Öncelikle altıncı heyete ismi önerilen Eşbaşkan Gültan Kışanak başından beri İmralı heyetlerine dâhil edilmedi. Aynı şekilde veto yiyen üçüncü isim DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk’tü. Türk, İmralı’ya ilk giden heyette yer almıştı. Ancak ziyaretin ardından Diyarbakır’daki bir gösteride “Devlet Kürtleri bombalıyor” dediği için sonraki heyetlere dâhil edilmemişti.