35,1670$% -0.2
36,7932€% 0.23
44,1472£% -0.2
2.974,86%0,42
2.634,89%0,71
9.949,01%0,33
Seçim sonrası çıkan ‘yemin krizi’ siyasi çevreleri gerdi. Çözüm için bir çıkış yolu aranırken, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’ın soruna el atması gerektiğini ifade etti. Ancak Erdoğan, ‘Başbakan çözsün’ taleplerinin yersiz olduğunu belirterek, muhalefetin tekliflerini ortaya koyması gerektiğini açıkladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Süheyl Batum, Başbakan Erdoğan’ın istediği çözüm önerilerini Millet gazetesi yazarı Fikret Bila’ya sundu.
CHP’NİN ÖNERİLERİ
Batum, Adalet Bakanlığı’nın yapabilecekleri konusunda üç önerileri olduğunu, bunlardan birinin uygulanmasıyla sorunun çözülebileceğini söyledi:
1 – Adalet Bakanlığı’nın Anayasa’nın 90. maddesini anımsatan bir genelge yayımlaması,
2 – Adalet Bakanı’nın ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı’nın kanun lehine bozma talebiyle konuyu Yargıtay’a taşıması,
3 – Bakanlık uzmanlarının bir yasa değişikliği hazırlamaları.
ÇİÇEK’İN GENELGESİ
Prof. Dr. Batum, Adalet Bakanlığı’nın genelge hazırlaması önerisini şöyle açtı:
“Adalet Bakanlığı zaman zaman bazı uygulamalarla ilgili genelge yayımlıyor. Örneğin Cemil Çiçek’in bakanlığı döneminde 2006 yılında bir genelge yapıldı. 2006/16 sayılı bu genelge ile 309. maddedeki kanun lehine bozma hükmüyle ilgili uygulama anlatıldı. Bugün de bu kez Anayasa’nın 90. maddesinin uluslararası sözleşmelere uyulması zorunluluğunu içeren hükmüyle ilgili bir genelge yayımlanabilir. Elbette, hâkimlere talimat niteliğinde değil. Zaten hâkimlere talimat verilemez. Ancak mevzuat hatırlatılır. Anayasa’nın uygulanması zorunluluğu hatırlatılır. Hâkimler bunu talimat olarak değil mevzuat bilgilendirmesi veya hatırlatması olarak algılamalıdır.”
HSYK DEVREYE GİREBİLİR
Batum, Fikret Bila’nın ”Hâkimlere talimat verilemeyeceğine göre böyle bir genelgeye uymayabilirler, o halde öneriniz nedir”, sorusuna ise şu yanıtı verdi:
“Bu durumda konu HSYK’ya taşınabilir. Çünkü hâkimler açık bir Anayasa hükmünü uygulamıyorlar. Genelge sonrasında da uygulamazlarsa bu gerekçeyle HSYK toplanır ve hâkimler hakkında değerlendirme yapabilir. Bu da bir çıkış yolu olabilir.”
KANUN LEHİNE BOZMA
Batum, ikinci seçeneği ise şöyle anlattı: “Adalet Bakanı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı 309. maddenin verdiği yetkiye dayanarak kanun lehine bozma yoluna gidebilirler. Konuyu böylece Yargıtay’a taşıyabilirler.”
KANUN DEĞİŞİKLİĞİ
Prof. Dr. Batum üçüncü yol olarak şu öneriyi yaptı:
“Eğer yargı yoluyla sonuç almak mümkünken Adalet Bakanlığı buna yanaşmayacaksa, o zaman -bizce gerek olmadığı halde- kanun değişikliğine gidilebilir. Adalet Bakanlığı uzmanları kanun değişikliği hazırlarlar, iktidar partisi Meclis’e getirir, bizim de görüşümüz alınır ve kanun değişikliği yapılarak da bu sorun çözülebilir. Ama dediğim gibi ilk iki yol varken buna gerek yok. Sebahat Tuncel örneği de var. Tuncel milletvekili seçildiği için serbest bırakılırken kanun değişikliği yapılmadı, aynı kanunlar yürürlükteydi.”
TERÖRİSTE ÖVGÜ ÜSTÜNE ÖVGÜLER YAĞDIRDI…
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.