Microsoft, Google ve Twitter’ın ardından sosyal paylaşım platformu Facebook da hükümetlerin kendisine yönelttiği bilgi edinme talepleriyle ilgili açıklama yaptı. Facebook’un Salı günü açıkladığı verilere göre taleplerde başı Amerikan makamları çekiyor.
Facebook, Amerikan makamlarının 20 bin ila 21 bin Facebook kullanıcısını izlemeye aldığını ve bunlarla ilgili 11 bin ila 12 bin bilgi talebinde bulunduğunu bildirerek, taleplerin yüzde 79’una yanıt verdiğini açıkladı. Bilgi taleplerinin büyük bölümünün ulusal güvenlik ve suç takibatı ile ilgili olduğunu belirten Facebook, dağılımla ilgili verileri açıklamalarının yasalar uyarınca mümkün olmadığını kaydetti ve Amerikan hükümetini daha fazla şeffaflığa izin vermeye çağırdı.
Facebook ve diğer teknoloji şirketleri, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu NSA’ya gizli veri toplama çalışmalarında yardımcı olmakla eleştiriliyor. Kamuoyuyla paylaşılan bu ilk ‘şeffaflık raporu’ ile şirketin, kullanıcıların güvenini kazanmaya çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor.
“Gezi ile ilgili Türkiye’ye bilgi iletmedik”
Facebook’un açıkladığı verilere göre Türk makamları ise şirkete 173 kullanıcıyla ilgili 96 veri talebinde bulundu. Şirket, bu taleplerden yaklaşık 45’ine yanıt verildiğini bildirdi. Facebook hukuk dairesi başkanı Colin Stretch, “Bu taleplerin çoğuna karşı mücadele veriyoruz. Hukukî açıdan eksiklikler bulunduğunu düşünüyorsak geri çeviriyoruz. Genel ya da geniş kapsamlı talepler geldiğinde kapsamını daraltıyoruz. Belli bir talebi yerine getirmemiz isteniyorsa, genelde isim gibi sadece temel kullanıcı bilgilerini paylaşıyoruz” dedi.
Facebook sözcüsü Sarah Feinberg ise Gezi protesto eylemleri kapsamında Türk makamlarına bilgi vermediklerini bir kez daha vurgulayarak, “Raporda açıklanan Türkiye’ye dair veriler, çocuk istismarı ve olağanüstü hâl kanun uygulamalarına ilişkin talepleri içermektedir” diye konuştu.
Almanya 4’üncü sırada
ABD’den sonra ikinci sırada 3 bin 245 başvuruyla Hindistan geliyor. Hint makamlarının hakkında talepte bulunduğu 4 bin 144 kullanıcıdan yarısıyla ilgili en azından bazı bilgilerin iletildiği kaydedildi. Üçüncü İngiltere bin 975, dördüncü Almanya bin 886, beşinci İtalya bin 705 ve altıncı Fransa bin 547 bilgi talebinde bulundu. Almanya’dan şirkete yaklaşık 2 bin talep yöneltildiği, vakaların yüzde 37’sinde bilgilerin makamlara iletildiği bildirildi.
Facebook 2012’nin son yarısında ise hükümetlerden toplam 21 bin 389 başvuru geldiğini kaydetti.