Yabancıya mülk satışı yasasında değişiklik yapılarak yüzde 10 sınırını kaldıran kanun tasarısına yönelik tepkiler devam ediyor. CHP ve MHP milletvdekilleri ‘’Tarım arazileri dahil, ülkenin tamamı satılabilecek’’ dediler.
CHP’li Adalet Komisyonu üyeleri Ali İhsan Köktürk ve Dilek Yılmaz ile MHP’li Celal Adan, komisyon raporuna yazdıkları muhalefet şerhinde, ‘’Hem karşılıklılık şartı, hem de satın alınan taşınmazın işyeri ve mesken olarak kullanma şartı kaldırılıyor. Yabancıların ülke genelinde edinebileceği taşınmazların toplam yüzölçümü, 2.5 hektardan 30 hektara çıkarılmakta, 60 hektara kadar çıkarılması yetkisi de Bakanlar Kuruluna verilmektedir’’ denildi.
ANAYASA’YA AYKIRI
Tasarının Anayasa’ya da aykırı olduğu vurgulanarak ‘’Tasarı ile, ulus devletimizin sınırları içinde, her yerin ölçüsüz ve önkoşulsuz olarak, Bakanlar Kurulu kararı ile, karşılıklılık bile aranmadan, tarım alanları da dahil olmak üzere yabancıya toprak satışının da önü açılmaktadır’’ denildi ve şu görüşlere yer verildi:
‘’Tasarı, Anayasa’nın Türkiye Cumhuriyetinin dünya milletler ailesinin eşit haklara sahip şerefli bir üyesi olduğunu ifade eden başlangıç kısmına da aykırıdır. İlçeler bazında yüzölçümün yüzde 10’u sınırlamasının kaldırılması ile; ilçelerin hatta illerin tamamı satılabilecek, ülkenin bölünmez bütünlüğü, güvenliği ve kamu yararı açısından son derece tehlikeli, sakıncalı bir sürece yol verilecektir. Dicle ve Fırat Havzasına yönelik hesaplar göz önünde bulundurulmadan, ülkemizin hassas alanları masaya yatırılmadan yabancılara ölçüsüz toprak satışı kabul edilemez. Toprak basit bir mülkiyet değil, ülke egemenliğinin asli ve vazgeçilmez unsurudur.”
YÜZDE 10 SINIRI
Türkiye’de yabancıların mülkiyetine geçen 98 bin taşınmaz bulunuyor. Bunların toplam büyüklüğü 87 milyon metrekareye ulaştı. Yabancıların en çok taşınmaz edindiği illerin başında Konya geliyor. Konya’yı Antalya, Muğla, Ankara, Aydın, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırşehir ve Mardin izliyor.
Halen imarlı alanlarda yüzde 10 sınırının aşılması nedeniyle Ankara’nın Evren ve Kalecik, Batman’ın Beşiri, Erzincan’ın Çayırlı, Malatya’nın Arguvan ve Yazıhan, Uşak’ın Ulubey ilçelerinde yabancılara satış yapılmıyor. Gaziantep’in Karkamış, Islahiye ve Oğuzeli ilçeleri ile Şırnak’ın İdil ilçesinde ise Suriye uyrukluların taşınmaz ediniminin yasal sınırı aşması nedeniyle satış durdurulmuştu. (GAZETEPORT)