34,7595$% 0.05
36,6499€% 0.23
44,2518£% 0.19
2.957,85%-0,03
2.646,59%-0,13
9.886,05%0,60
AK Parti ile BDP’nin sonuçsuz kalan iki günlük zirvesinin perde arkası ortaya çıkmaya başladı.
Zirvede en göze çarpan konu yemin sözcüğünün hiç geçmemesi. Dicle’nin milletvekilliğinin düşmesi sonrası Meclis’e girmeye hak kazanan Oya Eronat’ın ismi de hiç telaffuz edilmeyenler arasında.
“Yazılabilecek en makul metni yazdık” diyen Kışanak, toplantıda tutuklu vekiller nedeniyle Meclis’te temsil edilmeyen 357 bin 842 kişinin bulunduğunu söyledi ve ekledi:
“Herşeye çoğunluk psikolojisi ile yaklaşmak doğru değil. Milyonlarca oyun yanında bunun lafı olmaz demek demokratik bir yaklaşım olmaz. Bir oy bile önemlidir.”
Görüşmeye katılan BDP heyetinin başındaki isim Van Milletvekili Gültan Kışanak görüşme sonrası gazetecilerle sohbet etti.
Herkes yemine kilitlenmişken Kışanak görüşmede ne AK Parti ne de BDP heyetlerinin “yemin” sözcüğünü telaffuz etmediğini anlattı. Kışanak, AK Parti’nin ’yargıya müdahale ediyorlar’ sözüne de yanıt verdi.
“Sorunu ‘Kürt sorunun çözümü, demokratikleşme ve barış ortamının tesisi noktalarında halka verdiğimiz sözlerle ilgili Meclis’te çalışma zemini var mı?’ olarak görüyoruz. O nedenle bunu yemin sorunu olarak hiç algılamadık. Yazılabilecek en makul metni yazdık. Yargıya müdahale söz konusu değil. Özellikle bundan kaçındık çözüm yeri olarak Meclis’i gösterdik.
Süreci tıkayan rolünde görünmek istemiyoruz. Başından beri diyalog ve müzakere kanallarını açık tutuyoruz. Bu görüşmeler o nedenle önemli. Biz de hükümetin yaklaşımını ölçmeye çalıştık. Karşı taraf da anlamaya çalışır tavır içindeydi.
ERONAT’IN İSMİ NEDEN GEÇMEDİ
Kışanak görüşmelerde ‘sorun kişilerle ilgili bir konu olmadığı için’ de Oya Eronat’ın ismini hiç telaffuz etmediklerini söyledi. Kışanak, “Oya Eronat yerine bir başkası da olabilirdi. Sorun 80 bin oyun yok sayılması sorundur. İsmini telaffuz etmekten o nedenle imtina ettik bundan sonra da imtina edeceğiz” dedi.
DİCLE ISRARININ NEDENİ?
BDP’lilere göre CHP ile BDP’nin durumu birbirinden farklı. Hatip Dicle ve tutuklu milletvekilleriyle ilgili metindeki sözler bu nedenle özellikle yer aldı. Bu ısrar toplantıda, “Tutuklu vekiller siyasal faaliyetleri nedeniyle tutuklu. O nedenle metinden bu ifadeleri çıkartmayı kabul etmiyoruz” şeklinde yaşandı. Kriz de burada patlak verdi.
TOPLANTIDA BU RAKAM VERİLDİ
BDP heyeti toplantıda tutuklu milletvekilleri nedeniyle iradesi Meclis’e yansımayan vatandaşların sayısını da verdi. Buna göre 357 bin 842 kişi Meclis’te temsil edilmiyor. Kışanak toplantıda bu rakamları verdikten sonra, “Herşeye çoğunluk psikolojisi ile yaklaşmak doğru değil. Milyonlarca oyun yanında bunun lafı olmaz demek demokratik bir yaklaşım olmaz. Bir oy bile önemlidir” değerlendirmesi yaptı.
BUNDAN SONRA NE OLACAK?
Yukarıdaki nedenlerle “AK Parti’nin metni bizi tatmin etmedi” diyerek imza koymadıklarını anlatan Kışanak yeni bir metin tartışması olmayacağını söylüyor.
Peki ne olacak?
Son karar yetkili kurullarla yapılacak değerlendirmeler sonrası verilecek. Bu noktada boykot kararının değişebileceği sinyali de var.
Bu noktada Meclis’in açık olup olmamasının önemli olmadığını söyleyen Kışanak, “Meclis kapalı iken de yeni bir tutum ihtiyacı duyarsak o kararı alır kamuoyuyla paylaşırız. Herşey ritüellerden ibaret değil. Yemin önemsiz demiyorum ama teknik bir konu. Meclis ihtiyaç duyarsa daha önce de oldu, olağanüstü toplanılıp bu ritüel gerçekleşebilir” diyerek kapıları da açık tutuyor.
KILIÇDAROĞLU 4 KURMAYININ ÜSTÜNÜ ÇİZDİ
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.