40,2607$% 0.13
46,7252€% 0.08
53,9495£% 0.21
4.320,96%0,56
3.334,69%0,33
10.219,40%-0,06
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Dışişleri Bakanı Rubio ile Kudüs’teki törende yaptığı açıklama Türkiye gündemine oturdu. Netanyahu, 1998’de Mesut Yılmaz’dan Osmanlı döneminde Kudüs’ten İstanbul’a getirilen tarihi Silvan (Siloam) Yazıtı’nı istediğini, ancak Yılmaz’ın dönemin İBB Başkanı Erdoğan’ın siyasi etkisinden çekinerek bu talebi reddettiğini söyledi.
Netanyahu, törende yaptığı konuşmada 1998 yılına dair dikkat çeken bir anekdot paylaştı. Dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz’dan, yaklaşık 2 bin 700 yıllık tarihe sahip Silvan Yazıtı’nı istediklerini belirten Netanyahu, karşılığında Osmanlı eserleri teklif ettiklerini söyledi. Ancak Yılmaz, bu talebi geri çevirdi.
İsrail Başbakanı, Yılmaz’ın gerekçesini de şöyle aktardı: “O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini yaptığı yükselen seçmen kitlesi, böyle bir adımı asla kabul etmezdi.”
Silvan Yazıtı, sadece arkeolojik değil, aynı zamanda politik bir sembol. İsrail yıllardır bu yazıtı Türkiye’den istemekte ısrarcı oldu. Ancak Türkiye, her defasında bu talebi reddetti. 2022’de yazıtın iade edileceği yönündeki haberler Ankara tarafından yalanlandı.
Netanyahu’nun son sözleri ise iki kritik perde arkası mesaj içeriyor:
İsrail, Filistin topraklarındaki arkeolojik miras üzerinde hak iddiasını sürdürmek istiyor.
Erdoğan faktörü, 1990’lardan itibaren hem Türkiye iç siyasetinde hem de dış politikada belirleyici bir aktör olarak öne çıkıyor.
Bu açıklama, tarihî eserlerin sadece kültürel bir miras değil, aynı zamanda diplomasi ve siyaset alanında da koz olarak kullanıldığını gösteriyor. Netanyahu’nun “Erdoğan’dan çekinildi” çıkışı ise, Türkiye’deki seçmen dinamiklerinin uluslararası kararları bile etkilediğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Diyanet’te Taht Oyunu: Erbaş Gidecek yerine…
1
Erdoğan Basel'e 19 Ton Altın Aktardı!
1541 kez okundu
2
Kıyamet ne zaman kopacak? Baba Vanga'nın kehaneti ortaya çıktı
1183 kez okundu
3
Gazze’den Erdoğan’a Şok Mektup: “Senin Döneminde Gazze Katledildi, Bizi Aldattın”
1149 kez okundu
4
Metroda doğdu, ömür boyu ücretsiz ulaşım kazandı
1063 kez okundu
5
Polis katili ikili halka açık idam edildi
1018 kez okundu
Plastik poşet fiyatı yeni yılda 1 lira olacak
Bahar dizisi bu akşam final yapıyor!
Eski Habertürk yöneticisi Veyis Ateş ve fenomen Taner Çağlı gözaltına alındı
Skandalın Böylesi! Öldürülen Adamın Karısıyla İlişki Yaşayan Savcı Bombası
İstanbul İçin Sonun Başlangıcı mı? NYT ve Science Dergisi İfşa Etti: Faylar İstanbul’a Doğru Kilitlendi!
Medyada yatak odası skandalı: 35 Yaşındaki Spiker “O Anları” Anlattı! Mehmet Akif Ersoy ve “Üçlü İlişki, Rulo Para, Kokain” İtirafları
İmamoğlu Davası İçin Şok Karar! Mahkemeden 2038 Kararı!: Perde Arkasında “Süründürme” Taktikleri Mi Var?
Sarıgül Ailesinde Boşanma Krizi: İstenen Rakamlar Dudak Uçuklattı!
TÜBİTAK Kayıtları Dehşeti Ortaya Çıkardı! Güllü’nün Kızı “Atacağım Şimdi Seni” Demiş!
Televizyondaki Karanlık Dünya: Mehmet Akif Ersoy’un Şok Eden Mesajları
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.